Najnovije

LEONID SAVIN: Ruski ustav su Jeljcinu pisali Amerikanci, a presuda Karadžiću je osveta Zapada Srbima

Znali smo da će Radovan Karadžić biti osuđen pred Haškim sudom, ali nismo očekivali ovoliku kaznu. U pitanju je osveta Zapada srpskom narodu u anglo-američkoj geopolitičkoj igri. U Rusiji je potpuno jasno da bivši predsednik RS nije kriminalac, mafijaš, a najmanje osoba koja je izdavala ključne naredbe koje su uzrokovale krvoproliće u BiH, govori ovako u intervjuu za "Novosti" Leonid Savin, stručnjak za geopolitiku iz Međunarodne "Think tank" organizacije "Katehon" koju vodi Aleksandar Dugin, poznati ruski geostrateg i geopolitičar.

Leonid Savin (foto: Jutjub printskrin)

Savin se "namerno" našao u Beogradu na dan izricinja presude bivšem predsedniku RS i na dan sećanja na 1999. godinu kada je NATO počeo bombardovanje SRJ. Bio je gost na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost. Govoreći o ruskim iskustvima u geopolitičkom ratu, Savin ukazuje da su hibridni ratovi u današnjem obliku počeli praktično NATO agresijom na Jugoslaviju.
- Koncept "mrežnocentričnih ratova" koji je osmislio Amerikanac DŽon Vorden prvi test je imao na Balkanu. Radi se o oružanom sukobu gde su meta pre svega građani, a zatim vojnici. Ne gađaju se samo vojni ciljevi već sva čvorišta društveno-ekonomskog života zemlje i kompletna infrastruktura. Kod agresora je bitno da prethodno obezbedi među građanima saveznike na terenu i cilj je da se pre svega porazi duh naroda koji je napadnut. Ovakvi ratovi inače po vladajućim ratnim zakonima nisu dozvoljeni i zato ih Zapad izvodi bez odobrenja UN.
Rusija je učila na primeru stradanja Jugoslavije?
- Moja zemlja je posedovala nuklearni arsenal i to je razlog što se Zapad nije usudio da nas oružjem napadne. Agresija je bila druge vrste. Recimo, nama su Amerikanci u Jeljcinovoj eri pisali ustav koji je još na snazi tako da mi recimo u najvišem državnom aktu imamo odrednicu da međunarodni sudovi imaju supremaciju u odnosu na naše sudove. Ustav još nije menjan, ali se sporne tačke ne primenjuju. Ima niz takvih primera.
Ruska politika u svetu je, čini se shvaćena ozbiljno posle demonstracije sile u Siriji?
- Vojna akcija septembra prošle godine nije u svetu percipirana kako treba. Mi smo bili prinuđeni da uđemo u Siriju da bismo odbranili Kavkaz. DAEŠ (ID) je toliko ojačao, i pretnja da će se rat preliti na teritoriju naše zemlje bila je realna. Istina je da smo u Siriju ušli sa ogromnom vojnom silom i da je bilo nedoumica i u Rusiji sa kim se to spremamo da ratujemo. Turska, Saudijska Arabija i Amerika su se uplašile. Povlačenje koje je nedavno naredio predsednik Putin je izvlačenje viškova snaga i zarad toga jer je njihovo izdržavanje u Siriji postalo skupo. Trupe koje su ostale dovoljne su za zadatke koji su im namenjeni, a drugo, naš presednik je ponovo poslao jasnu poruku svima da je Rusija za dogovor na Bliskom istoku.
Posle intervencije u Siriji, Rusi su u delu zapadnih zemalja označeni kao krivci za talase migranata?
- Na izbeglički talas u Evropi treba gledati kao na komponentu hibridnog rata protiv najstarijeg kontinenta i treba da se zna da je njegov koncept nastao na Harvardu. Migranti su u Evropu pozivani iz dva velika centra u EU od kojih je jedan u Engleskoj. Neke zemlje, uključujući i Nemačku zvale su izbeglice "da ih zaštite". Veoma je važno da su se u mnogim zemljama pojavile političke partije i lideri koji su protiv slepog slušanja SAD.
Interesantno je vaše zapažanje da najgore zločine u ime ID čine ljudi koji su u Siriju došli iz Evrope.
- To svedoče i njihovi video- -zapisi koje uredno ostavljaju. Broj evropskih "fanatika" Arapa i muslimana koji su druga ili treća generacija odrasla u Evropi nažalost nije ni približno poznat, a prećutkuje se da ratuju i u Al Nusri i sličnim pokretima. Interesantno pitanje je na primer ko je te ljude vrbovao, isprao im mozak i kako to nije primećeno u zemljama odakle dolaze.
O sukobu u Ukrajini govorite na poseban način, tvrdeći da ruska vojska tu nije intervenisala?
- Uspeh akcije u Siriji je otvorio polemiku u našoj zemlji da li smo trebali da pomognemo Viktoru Janukoviču koji je likvidiran u klasičnom državnom udaru oraganizovanom na Zapadu. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je već rekao da bi njegova zemlja i armija, da je Janukovič pozvao u pomoć, rešila problem u Ukrajini.
Zbog Ukrajine i izveštavanja ruskih medija deo EU establišmenta je zaključio da je potreban poseban "tim" da se odupre toj propagandi?
- Evropa upravo uspešno odoleva da ne prikaže rađanje nacističke države u Ukrajini. Šta su događaji u Odesi kada su Rusi brutalno spaljeni? Zašto se ne diže glas kada se Rusima u ovoj zemlji zabranjuje da govore svoj jezik, a oni koji odlaze u ruske crkve se hapse? Pre nekoliko dana ukrajinski državni tužilac najavio je kažnjavanje svakog ko u Ukrajini pomisli da vlast Kijeva nije u pravu u aktuelnom sukobu sa Ruskom Federacijom Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA