Najnovije

RASKRINKAN EPS: Poskupeli nam struju, pa sebi povećali plate

Elektroprivreda Srbije povećala je plate svojim zaposlenima u istoj godini kada je građanima i privredi zaračunata veća cena struje! Ovo proizlazi iz izveštaja koji je u sredu javnosti predstavio Fiskalni savet analizirajući probleme u sprovođenju strukturnih reformi u našoj zemlji.
EPS (Foto: JuTjub)

EPS (Foto: JuTjub)

- Postoje nagoveštaji da su u 2015. godini neopravdano povećane zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije, i ukoliko se to zaista desilo, neodgovorno je da se rast plata u EPS-u ostvaruje na račun građana i povećanja cene struje - istakao je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. Dalje poskupljenje struje, na koje smo se obavezali sporazumom sa MMF-om, prema Fiskalnom savetu, ima smisla samo ukoliko ga prate i ostale reforme u ovom javnom preduzeću: restrukturiranje i smanjenje broja zaposlenih, kojih je trenutno od pet do deset hiljada viška. EPS je najveće preduzeće u zemlji, koje već ima oko jednu milijardu evra duga koji preti da padne na teret budžeta. Tako bi njegovo loše poslovanje moglo potpuno da uruši javne finansije Srbije. Fiskalni savet preporučuje odlučno reformisanje EPS-a i "Srbijagasa", bez odlaganja rešavanje sudbine najvećeg broja preostalih preduzeća u privatizaciji, reformu Poreske uprave i vraćanje na politiku zamrznutih plata i penzija. - Ovo su ključne mere koje se moraju sprovoditi u 2016, a neke i u narednim godinama, kako se ne bi urušio započeti proces fiskalne konsolidacije i Srbija vratila u opasnu zonu u kojoj preti izbijanje krize javnog duga - upozorava Fiskalni savet. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da se fiskalna konsolidacija i reforme zaustavljaju, a još nisu ostvareni ciljevi za ozdravljenje ekonomije. Učinjen je samo polovičan učinak. Jedino se značajno smanjio deficit i to je veliki uspeh Vlade. Ali 3,7 odsto je još uvek veliki deficit i, kako ističe, ne obezbeđuje ozdravljenje. Trogodišnji plan za ozdravljenje srpskih finansija ima tri glavna elementa: uz smanjenje deficita na ispod tri odsto godišnje, reformu javnih preduzeća, neophodno je i okončati proces privatizacije, a to se rešava nedopustivo sporo, troškovi za preduzeća u privatizaciji su sve veći i postaju ogroman teret za javne finansije Srbije. U analizi Saveta ističe se da je početkom 2015. godine u preduzećima predviđenim za privatizaciju radilo 80.000 zaposlenih, status je rešen u slučaju 25.000 radnika, dok nerešen status ima još 55.000 ljudi zaposlenih u ovim firmama.

Elektroprivreda: Nije bilo povišica

Zarade u "Elektroprivredi Srbije" nisu povećavane u 2015. godini u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kaže se u reakciji EPS na navode Fiskalnog saveta. - Visina sredstava za zarade planirana je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja - kažu u EPS. - Štaviše, Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, ministarstava privrede, finansija i rada, zapošljavanja, kontrolišu EPS i prate isplate svakog meseca. U EPS ističu da nema razloga za strahovanja da će se njihov teret preliti na budžet, jer pozitivno posluju i u stanju su da samostalno servisiraju svoje obaveze. U 2015. procenjeni profit EPS iznosio je 2,5 milijardi dinara.

RTB "Bor": Gubici i sa skupom tonom

Ukupne obaveze RTB "Bor", koji je zaštićen do kraja maja kao strateško preduzeće, iznose 1,2 milijarde evra. RTB ne plaća obaveze prema državi i javnim preduzećima, dobijao je kredite Fonda za razvoj, a izvesno je i aktiviranje njegovog garantovanog duga - ukazuje Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta. - Kažu: cena bakra je niska. Ova cena od 4.500 dolara za tonu nije presedan. RTB "Bor" je i sa cenom od 9.000 za tonu bakra pravio gubitke.

Povlašćene otpremnine

- U Ovoj godini planirano je da EPS smanji broj zaposlenih za svega hiljadu radnika, a to su oni koji idu u penziju. Međutim, ni ovaj plan se ne sprovodi, jer nisu još potpisani kolektivni ugovori. Problem je u otpremninama. Radnici EPS traže 1.200 evra po godini staža, pa 900 evra.., iako zakon o radu kaže da su otpremnine 100 evra po godini staža, odnosno 200 za firme u restrukturiranju. Zašto bi zaposleni u EPS-u bili privilegovani u odnosu na radnike, na primer "14. oktobra" koji isto pravi gubitke kao i EPS - upitao je Pavle Petrović.

Teret

- Najavljeno je preuzimanje duga "Petrohemije" prema NIS-u, od 85 miliona evra, a otplata garantovanog duga RTB "Bor", od oko 23 miliona evra, izvesno je, prevaliće se na budžet - upozorio je Pavle Petrović.
Pročitajte još:OBARAJU REKORD: Na Kopaonik biznis forumu se sprema „haos“!Ovaj srpski grad pospešuje natalitet: Porodiljama 50.000 dinaraEU kažnjava Srbiju zbog bojkota sankcija Rusiji
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA