Najnovije

DAVNO JE BILO: Kako je izgledalo Šešeljevo prvo saslušanje u Hagu (VIDEO)

HAG - Lider SRS Vojislav Šešelj dobrovoljno se predao Hagu u februaru 2003. godine, a prvi put se pred sudom pojavio 26. februara 2003. godine.

Vojislav Šešelj (Foto: Jutjub)

Prvobitna optužnica je podignuta 14. februara 2003. godine, a iako se već deset dana kasnije našao iza rešetaka operativna optužnica je objavljena tek 7. decembra 2014. godine.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči ranije predložilo sudu da Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu.

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno i otišao u Hag, do novembra 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Šešelj je optužen da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba. Sud u Hagu je protiv jednog od osnivača SRS podigao optužnicu za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Tokom prvog pojavljivanja pred Haškim tribunalom Šešelj je izneo lične podatke u cilju identifikovanja, naveo da želi sam da se brani i tražio da mu se optužnica pročita u celini.

Kako je izgledalo prvo pojavljivanje Šešelja pred Haškim tribunalom pogledajte u video snimku: Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA