Najnovije

ŠIPTARSKI LOBISTA LUNAČEK: Presuda Šešelju je politički loša, ali to nije opšta amnestija Srba

BEČ - Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček ocenila je danas da oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, iako je možda pravno obrazloživa, upućuje loš signal.

Ulrike Lunaček (foto: Jutjub printskrin)

"Nedelju dana posle presude bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, današnja oslobađajuća presuda vođi srpskih nacionalista Vojislavu Šešelju najverovatnije je pravno obrazloživa, i tu sudije Haškog tribunala imaju zadnju reč. Međutim, politički se upućuje loš signal", naglasila je Lunaček u saopštenju. 
Lunaček je ukazala da je Šešelj bio glavni propagator "velike Srbije" i u aktuelnoj predizbornoj kampanji, kao lider SRS, ponovo je predvodnik ekstremnih srpskih nacionalista.
"Koliko presuda Karadžiću nije bila presuda usmerena protiv celog srpskog naroda i njegove istorije, tako i današnja oslobađajuća presuda Šešelju ne sme biti poistovećena sa generalnom amnestijom za zločine u proteklim ratovima", podvukla je Lunaček.
Ona je istakla da ne postoji kolektivna krivica za srpski narod, ali da postoje osobe koje su počinile zločine, a među njima je i Šešelj.
Kako oslobađajuća presuda ultranacionaliste Šešelja ne bila iskorišćenja kao ruganje hiljadama žrtava rata neophodno je, posebno u predizbornoj kampanji, da se upute jasne političke poruke koje bi onemogućile takve interpetacije, i to u Srbiji i EU, podvukla je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA