Najnovije

Amerika kontrira Rusima: U igru ulazi Hrvatska

Nakon gašenja „Južnog toka“ i pritiska SAD i EU na tranzitne zemlje da odustanu od projekta, Vašington namerava da preko Hrvatske snabdeva regiju gasom, navode agencije.
Putin i Obama (Foto: Jutjub)

Putin i Obama (Foto: Jutjub)

SAD jako podržavaju izgradnju plutajućeg „El En DŽi“ terminala na Krku, koji, kako navode, „nije uperen protiv Rusije“, nego prema „jačanju energetske nezavisnosti Hrvatske i Evrope“, navode mediji. Koordinator za međunarodna energetska pitanja Stejt departmenta Amos Hokštajn dogovarao je u Zagrebu ovaj posao sa predstavnicima Vlade Hrvatske. Zvanični Zagreb navodi da jedan od najvećih prioriteta – plutajući terminal, koji je jeftiniji od fiksnog i brže se gradi, mogao biti potpuno operativan u roku od dve godine. – To je velika komercijalna i geopolitička prilika za Hrvatsku – smatra američki funkcioner, koji tvrdi da projekat nije uperen protiv Rusije, jedinog dobavljača gasa u regiji, prenose mediji. On poručuje da bi ruske firme „trebalo da nastave da prodaju gas“, ali „po pravilima igre“. SAD su spremne da pune budući terminal gasom, koji se može nabaviti i u Australiji, Kataru i drugim zemljama koje razvijaju svoje gasne resurse. Hokštajn navodi da je prerano govoriti o kapacitetu terminala i o tome hoće li ga Hrvatska iznajmiti ili kupiti, a prenose mediji.
Pročitajte još:Čovek velikog srca: Putin svoju profesorku spasio siromaštva!Nova lica izbeglica: Neverovatno je šta Muslimani nose sa sobom!
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA