Najnovije

Susret od kog strepi svet, šta će biti sa evrom?

Evropska centralna banka (ECB) mogla bi ove nedelje da donese odluke koje bi mogle da dovedu do velike promene kursa evra i odnosu na većinu ostalih valuta u svetu.
Šta će biti sa evrom? (Foto: Jutjub)

Šta će biti sa evrom? (Foto: Jutjub)

To su u analizi upozorili stručnjaci Admiral Marketsa, navodeći da se u četvrtak održava redovni sastanak Veća guvernera ECB na kojem bi mogle biti usvojene nove mere za podsticaj ekonomskog rasta, a koje bi uticale na slabljenje evra. Naime, dosadašnje mere koje je ECB preduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavnih zadataka ECB-a je postizanje stope inflacije u evrozoni od nešto ispod 2 odsto godišnje, a po poslednjim podacima, indeks potrošačkih cena koji je jedan od glavnih pokazatelja nivoa inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2 procenta. Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen da preduzme nove mere kako bi sprečila deflaciju i podstakla privredni rast u Evropi. Mere koje su na raspolaganju ECB su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativnu zonu (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u finansijski sistem evrozone sa 60 na 80 milijardi evra mesečno ili bilo šta drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja evra u odnosu na ostale valute. Slabljenjem evra smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica evrozone, pa bi proizvodnja u evrozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plata i cena proizvoda i usluga, a to je upravo ono što ECB želi. Investitori većinski (54% njih) očekuje slabljenje evra sa sadašnjeg nivoa, dok se iz izveštaja o pozicijama velikih špekulanata sa tržišta fjučersa u Čikagu vidi da trenutno približno 61odsto očekuje pad kursa evra u odnosu na američki dolar. Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da je u četvrtak i idućih meseci slabljenje evra u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta izgledniji scenarij od jačanja. To znači da bi američki dolar, britanska funta, japanski jen trebao da jačaju u odnosu na evro. Evropska centralna banka, koja je krajem prošle godine razočarala učesnike finansijskih tržišta i uzrokovala jačanje eura od 7 odsto, sada verovatno ništa neće prepustiti slučaju, pa će značajno popustiti monetarnu politiku. Predsednik ECB-a će u obraćanju javnosti vrlo verovatno odlučnom i agresivnom retorikom opravdati nužnost radikalnih mera i obećati da će poduzeti sve što je potrebno da ispuni ciljeve ECB-a, što bi odmah trebalo dovesti do naglog slabljena evra u odnosu na ostale valute. Budući da je evro trenutno samo 9 odsto jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja, postoji realna mogućnost da će u toku godine evro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.
Pročitajte još:ŠTA DONOSI DOLAZAK TENISA U SRBIJU: „Hiljade malih poljoprivrednika će biti nadničari i plaćeni robovi“Moskva poštuje naftaški dogovor sa Rijadom
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA