Najnovije

Haški tribunal gura radikale u Skupštinu

Hag pomaže Vojislavu Šešelju u kampanji! Oslobađajućom presudom Haški tribunal je lideru radikala dao vetar u leđa tokom predizborne trke koja je aktuelna u Srbiji.

SRS (Foto: SRS)

Rejting Srpske radikalne stranke će sigurno skočiti, samo je pitanje da li će taj skok biti minimalan ili će se desiti prava „eksplozija“, smatraju stručnjaci.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović ističe da će oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu biti vetar u leđa Vojislavu Šešelju.
- Postavlja se pitanje koliki će biti efekat tog „vetra“, ali u najminimalnijem slučaju on je dobio nekoliko dana besplatne kampanje u svim medijima - kazao je on i dodao da mnogo zavisi i od toga koliko će taj pozitivan impuls ostati u naredne tri nedelje.
- Šešelj sada postaje problem ne samo desničarima, već i SNS-u, jer ga veliki broj glasača te stranke i dalje simpatiše. Mislim da će rejting radikala porasti, samo je pitanje koliko. Tu imamo dve verzije. Prva je da se dogodi minimalan porast rejtinga (oko 1 ili 2 procenta), a druga da se desi prava „eksplozija“ rejtinga i to uglavnom glasovima iz vladajuće stranke - istakao je Vukadinović i dodao da kada je u pitanju proevropska opozicija efekat Šešeljeve presude na njihov rejting može biti ili nikakav ili čak može malo da im pomogne.
Nešto umereniji je njegov kolega, politički analitičar Dragomir Anđelković, koji navodi da oslobođajuća presuda ne može drastično da utiče na tok predizborne kampanje.
- Mislim da rejting Srpske radikalne stranke ne može drastično da se poveća. Može da dođe do određenih oscilacija, ali ništa bitno - kazao je on, istakavši da je jedino sigurno da je radikalima sada garantovan prelazak cenzusa.
Direktor agencije „Faktor plus“ Vladimir Pejić istakao je  da ne želi da daje prognoze dok ne dobije rezultate istraživanja.
- Planiramo da sledeća istraživanja uradimo za nedelju dana kada splasne euforija, da bi dobili realnije stanje - rekao je on, dodajući da je sigurno da će Šešeljeva oslobađajuća presuda pozitivno uticati na rejting SRS-a.
- Ipak moramo imati u vidu da se ljudi danas više vode ekonomijom, nego ideologijom. Postoje tri ciljne grupe glasača čiji bi glasovi mogli da se preliju u rejting radikala. U pitanju su glasovi desničara, neopredeljenih birača, ali i pojedini glasači SNS-a, jer je sigurno da među njima ima simpatizera Vojislava Šešelja - objašnjava Pejić, ali i dodaje da se predsednik SNS-a Aleksandar Vučić poslednjih godina nametnuo kao lider i autoritet.
- Ipak, moramo imati u vidu i da je dalek put od simpatija do zaokruživanja broja na glasačkom listiću - zaključio je direktor agencije „Faktor plus“.

Nikolić: Hag je mera za Srbina!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je indiferentan prema presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju i prema njemu lično, ali je istakao da je Hag „mera za Srbina“, aludirajući očigledno da Šešelj nije dovoljno dobar Srbin kad ga je Hag oslobodio. „Nisam razmišljao šta bi moglo da se desi, ali mera za Srbina je da li ga je Haški sud oslobodio ili osudio“, rekao je Nikolić. Izvor: Alo
Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube