Karakteristično za ovu poziciju je da vam ne treba fakultet da biste ga radili, ali potrebno je biti uporan, jer se trud svakako isplati. Majstori kulinarstva zarađuju daleko više od nekih advokata, ekonomista, profesora...
- Na oglasima, prosečan broj prijava kandidata za poziciju kuvar je 23, dok je za poziciju glavni kuvar 19, a poslovi iz oblasti ugostiteljstva su bili na 7 mestu na poziciji najobjavljivanijih na sajtu Poslovi.infostud.com u 2015. godini, kažu iz ovog sajta.
Suma sumarum, u toku prošle godine na sajtu je bilo 124 oglasa za pozicjiu na mesto kuvar.
Zarada varira od toga na kojoj ste poziciji: pomoćni kuvar ili glavni kuvar, kao i to u kom objektu ste zaposleni, ali minimalna plata za ovo radno mesto iznosi 45.000 dinara.
Sam primer koliko kulinarstvo zauzima maha je i primer Marije Đurović koja je po struci diplomirani menadžer.
- Ja sam diplomirani menadžer po struci i prekvalifilovala sam se za šefa kuhinje. Kulinarstvo je moja pasija od detinjstva i to je nešto što volim i što me interesovalo oduvek. Postoje kuvari koji nisu završili ni tri stepena kuvarske škole, a sam primer za to je i jedan od naših kuvara koji je top tri najbolja kuvara u Srbiji - rekla je Marija.
Prednost ovog posla je takođe što ga možete raditi od kuće. Naime, možete se baviti keteringom, spremati hranu kod kuće i ugovarati isporuku, međutim, ono što je neizostavno u ovom poslu je ljubav i strast, jer bez toga neće ići.
Izgleda da se ipak prepoznaje koliko je ovo dobra prilika, jer se prošle godine, za jedno mesto na kuvarskom smeru u 90 škola širom zemlje javljalo prosečno čak 6 đaka.
Izvor: Mediji