Najnovije

CNN: Zašto je ova balkanska zemlja jedina muslimanska država koja obožava Ameriku?

"U današnje vreme, kada islamski teroristi ubijaju hrišćane u Briselu i Parizu, raznose bombama majke i decu koje slave Uskrs u Pakistanu, kada američki predsednički kandidati pozivaju da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, postoji jedno mesto koje pruža nadu..." - ovako počinje tekst američkog SiEnEn-a o Albaniji.

Foto: GrafiksBlogspot

Amerikanci pišu o Albaniji kao "odličnom pokazateljhu da u većinski muslimanskoj zemlji islam i hrišćanstvo mogu da se slažu i žive zajedno". Uz to, piše i da je Albanija jedna od "najvećih proameričkih zemalja na svetu". Novinarka SiEnEn-a piše da, kada prošetate ulicom Tirane, i pitate nekog šta misli o SAD, dobićete samo reči hvale, divljenja i poštovanja. Ipak, ceo tekst ne čini samo hvaljenje Albanije, nego i kritika na račun Donalda Trampa. SiEnEn piše o reakcijama Albanaca na spomen kontroverznog republikanca, koji ne krije svoje antimuslimanske stavove. "LJudi odmahuju glavom, neki se i smeju. Uglavnom, reakcije su negativne", prenose mišljenje Aurore Ćiće, biologa iz Tirane. - Deluje kao ludak. Ovde u Albaniji, svi mi živimo zajedno, i ne obraćamo pažnju na religijske razlike. Vidimo Ameriku kao simbol demokratije i jednakosti. Ako Tramp postane predsednik, taj simbol će biti uništen - kaže Ćića.
Niko u Albaniji gotovo da ne zna ko je Ted Kruz, Trampov unutarstranački protivnik. Ali zato na spomen Hilari Klinton, Albanci reaguju gotovo orgazmično. Albanci ne zaboravljaju ulogu njenog muža Bila u (nezakonitom) otcepljenju Kosova i Metohije. SiEnEn otcepljenje južne srpske pokrajine i ulogu Bila Klintona u tome (naravno) opisuje kao "pobedu slobode i sprečavanje genocida nad Albancima", i citira reči Edija Rame, nekadašnjeg gradonačelnika Tirane a danas premijera, koji je posle Kosova izjavio da je "Albanija najameričkija zemlja na svetu posle Amerike".
CNN je ipak, pored silnog hvaljenja Albanije, našao mesto i za par redova kritike, spomenuvši "šačicu Albanaca koji su se pridružili Islamskoj državi", ali odmah u sledećoj rečenici stoji da je taj broj "znatno manji nego u zemljama zapadne Evrope".
Iyvor: CNN/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA