Najnovije

HRABRI RUSI: Pedesetpet godina od leta Gagarina u svemir

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, na današnji dan pre 55 godina, postao je prvi čovek koji je odleteo u svemiru i za 108 minuta obleteo Zemlju oko orbite u kosmičkom brodu Vastok. Gagarin, koji je tada imao 27 godina, poleteo je 12. aprila 1961. godine iz svemirskog centra Bajkonur u 6.07 časova po lokalnom vremenu, podseća Sputnjik.

Jurij Gagarin (Foto: Jutjub)

Gagrin je imao čin poručnika, a posle obavljene misije unapređen je u čin pukovnika. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je teško preceniti značaj prvog odlaska čoveka u svemir. „Let Vastoka obeležio je novu eru u istoriji civilizacije i potvrdio izuzetan doprinos naše zemlje napretku u svetu. Gagarinovo delo prikazuje junaštvo i nesebičnost ruskog naroda, njegovu sposobnost da bude najbolji u rešavanju najsofisticiranijih i zaista epohalnih problema”, ocenio je Lavrov za Raša Tudej.
Šef sovjetskog svemirskog programa i sovjetski raketni stručnjak Sergej Koroljov, nakon Gagarinovog leta, rekao je da je ruski kosmonaut dokazao za šta je čovek sposoban i ocenio da je „to bilo prometejsko delo”. „On je otvorio put ka nepoznatom svetu za ljude i on im je preneo veru u njihove spostvene mogućnosti i podstakao ih na samopouzdanije i odlučnije korake”, naveo je Koroljov, podseća TASS. Tokom proslave jubilarnih 50 godina od Gagarinovog leta u svemir 2011. godine, Generalna skupština UN proglasila je 12. april za Međunarodni dan leta čoveka u kosmos. U Sovjetskom savezu, a potom u Rusiji, 12. april se obeležava kao Dan kosmonautike od 1962. godine.
Gagarin je rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušino, koje je nakon njegove smrti preimenovano u Gagarin, u Smoleskoj oblasti na zapadu Rusije. Bio je treće od četvoro dece u porodici, od koje su dvoje deportovana u nacistički koncentracioni logor i korišćena kao robovi. Grupa stručnjaka izabarala je Gagarina među brojnim kandidatima za prvog kosmonauta nakon niza psiholoških i fizičkih testova. „Gagarin je bio očiti vođa, imao je snažan osećaj odlučnosti, svrhe i konkurencije. U isto vreme, Jurij je bio veoma prijateljski nastrojen, ljubazan i otvoren. Imao je odličnu memoriju i bio je veoma inteligentan. NJegov nizak rast (od 157 centimetara) je, takođe, doprineo da bude izabran jer je to bila prednost u dva metra širokom kokpitu svemirskog broda”, navodi Sputnjik.
Nekoliko dana pre poletanja Vastoka, Gagarin je napisao pismo svojoj supruzi Valentini u slučaju da pogine tokom leta. Ona je, međutim, to pismo dobila tek 1968. godine, nakon što je Gagarin poginuo tokom probnog leta u avionskoj nesreći te godine. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA