Najnovije

Srpski piloti u Rusiji već voze Mi-17 (VIDEO)

Piloti Vojske Srbije ovih dana u Kazanju obavljaju probne letove na helikopterima Mi-17. Iako već imaju praksu letenja na ruskim vojnim vozilima, pripremaju se za buduće akcije u novim letelicama, prvim koje je Srbija kupila od devedesetih godina prošlog veka.

Mi-17 (Foto: Jutjub)

Srbija je kupila dva helikoptera Mi-17. Reč je o jednom od najpopularnijih u klasi srednjih višenamenskih transportnih helikoptera. Zamenik glavnog urednika časopisa „Arsenal otadžbine“ Dmitrij Drozdenko kaže da je Mi-17 kao „Folksvagenova“ „buba“ među helikopterima, zato što je modifikovana verzija odlične letelice Mi-8.
„Iako je prva varijanta proizvedena početkom šezdesetih, ovaj helikopter je još uvek u operativnoj upotrebi u mnogim zemljama. Baš kao i određene verzije Mi-8, naoružan nenavođenim raketama i topom, ovaj helikopter može da pomogne Srbiji u odvraćanju potencijalnog neprijatelja od napada. Osim toga, Mi- 17 je dobro poznat kao bezbedna letelica, a održavanje je relativno jeftino“, kaže Drozdenko.
On podseća da su, na insistiranje Pentagona, Amerikanci uprkos antiruskim sankcijama kupovali Mi-8 i Mi-17 za avganistansku vojsku 2014. godine. Urednik portala „Tango siks“ Petar Vojinović za Sputnjik kaže da je kupovina ove letelice potpuno logičan izbor Vojske Srbije, jer rusku tehnologiju već posedujemo. NJegova osnovna svrha je prevoz vojnika, odnosno specijalnih snaga, ali to ne mora da bude njegova jedina funkcija, kaže Vojinović.
„Mi-17 jednako će dobro poslužiti za pretragu terena i spasavanje vojnika, ali će moći da sarađuje i sa civilnim službama. Jedan od ovih helikoptera imaće i dizalicu koja će moći da podiže ljude. Tako je rešen jedan od najvećih problema koji je naša vojska imala, koji se pokazao tokom poplava pre dve godine, kada nismo imali dizalice kojima bi ljude podizali u helikoptere“, kaže Vojinović.
On dodaje da će novi helikopteri, ako se ukaže potreba za nautralizacijom terorista, imati veliku ulogu, ali i u drugim situacijama u kojima se najbrže mora doći do određene tačke, recimo u slučaju požara, te da se upravo zato Mi-17 koriste za prevoz specijalnih snaga.
Mi-17 dugačak je 18,6 i visok 4,7 metara. Maksimalna masa na poletanju mu je 13 tona. Rusija je od 1996. godine proizvela više od 12 hiljada ovih letelica. Kapacitet Mi-17 je 36 putnika, odnosno 24 padobranca ili 12 ranjenika, a može da razvije brzinu od 262 kilometra na čas.
I glavni urednik ruskog časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko smatra da je Srbija obavila odličnu kupovinu.
„Ovaj helikopter ima jedinstvene karakteristike, može se koristiti i za dopremanje tereta i zaiskrcavanje padobranaca, ali i za uništavanje kopnenih ciljeva. Taj helikopter je postao prodajni hit u svetu i Srbija je u tom smislu napravila ispravan izbor, zato što Mi-17 nema konkurenata na svetskom tržištu“, kaže Kortočenko.
Oba helikoptera Mi-17, kada početkom juna stignu u Srbiju, biće smeštena u nove hangare izgrađene upravo za njih na vojnom aerodromu u Batajnici.
Izvor: Sputnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA