Najnovije

14. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU Abu Dabi (Ujedinjeni Arapski Emirati), 8-16. aprila 2016.

Peti dan takmičenja – 6. i 7. kolo (13. april 2016.) Šahovski gladijator - Marko Nenezić. Srbija trenutno peta.

Šah (Foto: bioware.com)

Marko Nenezić je ostvario i petu uzastopnu pobedu koja ga je dovela na treće mesto posle sedam odigranih kola. U pretposlednjem kolu, kao beli igraće na prvom stolu protiv prvog favorita turnira, ruskog velemajstora Vladimira Fedosejeva (2680). Danas su pobeđeni Pjotr Brodovski (Poljska), a zatim i velemajstor Martin Petr (Češka). Koliko je teško bilo govori podatak da je poslednji ostao da igra na celom turniru u obe partije! Deset sati igre plus vreme provedeno u pripremama za partiju. Sa pravom mogu napisati da je Srbija u Abu Dabiju ima šahovskog gladijatora – Marka Nenezića (Rasel Krou)! Ovde ne postoje ledene kupke za brzi oporavak koje koriste vodeći teniseri ali verujem da će naš trener Jovan Todorović pronaći način da Marko bude spreman za sutrašnju partiju. 
Kod ostalih naših borbeno i požrtvovano ali sa promenljivim rezultatskim učinkom. Roganović je danas osvojio 1,5, Erić i Miladinović po 1, a Stanković i Žarković po 0,5 poena. 
Ohrabruje sve bolja igra Miloša Roganovića koji postaje sve sigurniji i njegovi poeni će biti veoma dragoceni u ekipnom plasmanu kada se sabiraju naša tri najbolja rezultata (dva muška i jedan ženski ili dva ženska i jedan muški rezultat). Trenutno se sabiraju poeni Nenezića, Roganovića i Erić. Ukupno posle sedam kola 13,5 poena što je dovoljno za peto mesto. Prve tri ekipe, Rusija, Jermenija i Iran imaju po 15,5 poena i očekuje se velika borba za prvo mesto. Četvrta je Kina sa 14, samo pola poena više od Srbije. Naši najbliži pratioci su Poljska (13), Slovačka (12) i Slovenija (11).
Ako bi danas žalili za nečim to je poen u partiji Mile Žarković i aktuelne univerzitetske svetske šampionke Klaudije Kulon iz Poljske. Mila je sigurnom i strpljivom igrom kao crna osvojila čistog pešaka i dugo imala konstantnu prednost ali jedna nepreciznost prilikom izmene figura koštala ju je ove partije. Sa tim poenom imala bi ukupno četiri posle šest kola i odlične šanse da se bori za vrh tabele. Ovako, verovatno je i ova partija uticala na remi u poslepodnevnoj partiji protiv Orahek Špele iz Slovenije.
Jovana Erić ceo turnir deluje mirno, staloženo i maksimalno je fokusirana da ostvari što bolji rezultat. Kao crna je dobila Moticakovu iz Slovačke ali nije uspela da se odupre ženskom velemajstoru Mitri Hejazipor iz Irana. Igrala je Jovana hrabro protiv favorizovane protivnice, imala dobru poziciju i mnogo bolje vreme. Pomislili smo da će krajnji rezultat partije biti u njenu, a samim tim i u našu (ekipnu) korist. Međutim, iskusna šahistkinja iz Irana je pokazala zašto je njen rejting veći za 100 i više poena od Jovaninog. Prvu šansu koja joj se ukazala je iskoristila i pobedila.
Miloš Stanković i Lena Miladinović su dan počeli porazom. Stanković je izgubio od ruskog velemajstora Pavela Ponkratova, a Lena od kineskinje Nie Ksin. Oboje su imali bele figure. Nema ovde vremena za tugovanje jer razmak između partija je jako kratak. U drugoj današnjoj partiji Lena je relativno lako pobedila Maju Terešečkinu, FIDE majstora iz Rusije, dok je Miloš Stanković remizirao sa Jernejom Špalirom iz Slovenije. Tabela posle 7. kola: Nakon sedmog srpski šahisti zauzimaju sledeća mesta: Marko Nenezić je sam na 3. mestu sa 5,5 poena, Roganović na deobi 11. sa 4 poena, dok Stanković ima polovičan učinak i 3,5 poena.  Na muškom turniru vode Fedosejev i Gabuzjan sa 6, treći je Nenezić sa 5,5, a onda slede četiri igrača sa po 5 poena. Kod studentkinja Jovana Erić ima 4 poena i trenutno je na deobi 10. mesta dok Lena Miladinović i Mila Žarković imaju po 3,5 poena. Vode kineskinja Ni Šikjun i Hakimifard sa 5,5 poena.
Ekipna tabela posle 7. kola: Prvo mesto dele Rusija, Jermenija i Iran sa 15,5 poena, četvrta je Kina 14, peta Srbija 13,5, šesta Poljska sa 13, sedma Slovačka 12 itd.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA