Najnovije

Šabac – svetionik kulture u Srbiji

Od 11. aprila, kada je počeo Prvi teatarski festival „Pozorišno proleće“, Šabac je u epicentru kulturnog i pozorišnog života Srbije.

Šabac (Foto: Jutjub)

Tako će biti do 18. aprila, kada se Festival zatvara i proglašavaju pobednici. Na programu su najbolje predstave iz protekle godine, za razliku od drugih festivala koje vrednuju predstave iz jedne sezone. Ideja za ovu manifestaciju potekla je od Dušana Kovačevića, sa osnovnim ciljem da se sagleda gde je srpski teatar danas, da je dosta bilo zime i da je vreme za - Proleće. Festival finansira Grad Šabac. Posebnu težinu daje Umetniki savet festivala gde su najznačajniji pozorišni i kulturni poslenici iz Srbije: akademik Dušan Kovačević, glumci Mira Banjac i Vojislav Brajović, teatrolog Dragana Bošković, reditelji Nikita Milivojević i Nebojša Bradić i književnik Svetislav Basara. Prvi selektor novog festivala je direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.
Novina je i da stručni žiri čine dokazani glumci i reditelji iz drugih zemalja.
Žiri "Pozorišnog proleća" čine: Milena Zupančić, dramska umetnica iz LJubljane, laureat Sterijinog pozorja, Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, Blagoj Stefanovski iz Makedonije, predsednik međunarodne asocijacije NETA koja okuplja teatre iz 27 zemalja. Oni će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, najbolju mušku ulogu „LJubiša Jovanović“, najbolju žensku ulogu i još tri nagrade koje po izboru žirija mogu biti dodeljene za dramski tekst, scenografiju, kostimografiju, muziku, koreografiju, scenski govor, epizodnu ulogu, dizajn svetla, tona. Novinarski žiri Vukica Strugar iz „Večernjih novosti“, Borka Golubović Trebješanin iz „Politike“ i Tatjana NJežić iz „Blica“ dodeliće nagradu „Zalog za budućnost“.
Otvarajući "Pozorišno proleće" gradonačelnik Zelenović je podsetio da je Šabac oduvek bio svetionik kulture. - Daleke 1832. godine odigrana je u opštini Šabac, u Mačvanskom okrugu, prva pozorišna predstava u selu Nakučani. Samo osam godina kasnije, 1840. godine, Šabac je imao prvo teatralno predstavljanje. Godine 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište. Kada su se u Srbiji gasila svetla kulture, Šabac je uvek bio svetionik kulture!
Šabac je naš grad koji je sve dao srpskoj kulturi. Dali smo najvećeg istoričara Stojana Novakovića, najrazdraganijeg motrioca sela Janka Veselinovića, najumnijega poznavaoca srpskog karaktera Lazu Lazarevića, najvećeg znalca balkanskog čoveka Cvijića, najvećeg mislioca, i to u vidu bogodanog stručnjaka za prostrane i obimne čovečanske dijagnoze, Božu Kneževića. Još tada, kao i danas napredak našeg Šapca stvarili su sami Šapčani. Nije došao niko sa strane da nam donese Evropu kao što je to uradio rođeni Šapčanin Stanislav Vinaver. U ime svih slavnih Šapčana i u ime svih nas koji živimo i radimo za Šabac imamo obavezu da naš uspeh rasejemo po celoj Srbiji, poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Glumica Milena Zupančić istakla je da je radosna što je ponovo u Šapcu, iz koga su potekli brojni velikani jugoslovenskog glumišta. 
- Festival nije sportsko takmičenje, to je, pre svega, praznik za glumce i publiku. Pozorište ne menja svet, ali sam ubeđena da ono čine ljude tolerantnijim, a bez etički osetljivog i dostojanstvenog pojedinca ne može biti ni kvalitetnog društva", rekla je ona i dodala da činjenica da je Šabac ove godine za kulturu izdvojio sedam odsto gradskog budžeta zvuči impresivno. 
Predstave na Velikoj sceni počinju u 20 sati, dok su predstave na Maloj sceni od 23 sata.
Svako veče oko 22 sata, u galeriji „Vladislav Lalicki“, organizuju se razgovori o predstavama, kojima prisustvuju i građani Šapca. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA