Najnovije

14. UNIVERZITETSKO PRVENSTVO SVETA U ŠAHU Abu Dabi (Ujedinjeni Arapski Emirati), 8-16. aprila 2016.

Sedmi dan takmičenja – 9. kolo i svečano otvaranje (15. april 2016.) Deobe četvrog mesta u sve tri kategorije!

Šah (Foto: bioware.com)

Završeno je 14. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu u Abu Dabiju. Naša reprezentacija je u sve tri kategorije (muškarci, žene i ekipno) podelila četvrto mesto! Teško je opisati kakvo je bilo raspoloženje prvih sat-dva nakon završetka partija. Srećom, dobro raspoloženje se brzo vratilo ali povremeno izleti poneka „domaća konstrukcija“ kada se nekom vrati u sećanje rasplet partija poslednjeg kola.
Marko Nenzić je podelio 4-6. mesto i po dodatnim kriterijumima bio peti. Jovana Erić je na deobi 4-7. mesta, a po dodatnim kriterijumima šest. Ekipno smo opet na deobi 4-6. mesta ali na kraju šesti.
Kako je izgledao današnji dan u Abu Dabiju. Da podsetim, nama trebaju tri dobra rezltata od četvoro takmičara za pojedinačnu medalju u muškoj i možda bronzu za ekipu. U tom obračunu su Nenezić i Erić obavezni, a jedan rezultat od Roganovića i Žarković. Pripreme (sve vrste) su obavljene na vreme i sve je bilo spremno za borbu za medalje. Prvih dva-tri sata igre ništa se nije menjalo. Sve se odvijalo po planu. Marko je hrabro napao Gabuzjana, žrtvovao figuru za tri pešaka i imao inicijativu. Kompjuterske analize davale su blagu prednost belom. Jovana Erić je već imala jednog pešaka više protiv Klaudije Kulon i sve konce je držala u svojim rukama. Mila Žarković takođe materijalno bolja. Kod ostalih se normalno igra, bez nekih većih prednosti. U tim trenucima Gabuzjan ponavlja poteze i zadovoljan je remijem. Međutim, Marko Nenezić je smatrao da može da igra na pobedu i nastavlja partiju. U tom trenutku „kola“ polako kreću u neželjenom smeru. Dok je donosio tu odluku potrošio je dosta vremena i zapao u cajtnot. Ni to nije tako strašno jer je imao više prilika da partiju prevede u remi. Tu se pokazalo koliko je vreme bilo bitno u ovoj partiji. Sve te prilike su neobjašnjivo nestajale jedna za drugom i poraz je bio neminovan. Kako se na kraju ispostavilo, sa tim remijem bio delio treće i četvrto mesto sa velemajstorom Pankratovim iz Rusije ali bi zbog lošijeg Buholca bio četvrti. Jovana Erić je sigurno privela partiju kraju i zabeležila pobedu protiv sada već bivše univerzitetske svetske šampionke. Roganović i Miladinović remiziraju, Stanković gubi. Ostala je još Mila Žarković da igra. Pozicija na tabli je takva da Mila ima pešaka više ali mora da bude oprezna i da igra precizno da bi dobila partiju. U tom trenutku nam pobeda donosi čisto četvrto mesto, sa pola poena više od Kine i Poljske. Na čitavom turniru preostale su samo dve partije. Na tabli nastaje damska završnica sa pešakom više za Milu. Položaj belog (Milinog) kralja je prviše otvoren i crna dama nemilosrdno daje šahove. Nakon više ponavljanja sklopljen je remi. 
Za ekipni plasman u ovom kolu osvojen je 1,5 poen, dovoljno samo za deobu 4-6. mesta. Ovde se boduju poeni Nenezića 6, Erić 6 i Žarković 5. Ukupno 17. Proglašenje pobednika je organizovano u letnjoj bašti hotela, pored prelepog bazena. Nama se priključio prvi čovek Ambasade Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gospodin Miloš Perišić. Ostali naši prijatelji iz UAE zbog poslovnih obaveza su bili sprečeni da dođu na zatvaranje ali g. Perišić je preneo njihove pozdrave i čestitke na postignutim rezultatima.  Našim igračima se ne može ništa zameriti. Bili su šahovski borbeni, fini i kulturni kako i dolikuje univerzitetskoj reprezentaciji. Predstavljali su Srbiju u najboljem svetlu. Verujem da će im svima, bez obzira na rezultat, ovo takmičenje ostati u lepom sećanju. Detaljniju stručnu analizu očekujemo u narednom periodu od internacionalnog majstora Jovana Todorovića, trenera naše univerzitetske reprezentacije.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA