Najnovije

DIŽETE NOVAC NA BANKOMATU? Kad ovo pročitate, više nećete

Budući da u svetu postoji više od tri miliona bankomata na kojima se godišnje podigne otprilike 8,6 milijardi evra, mreža bankomata je sajber kriminalcima postala vrlo zanimljiva.

Bankomat (foto: Jutjub printskrin)

Hakeri su izradili posebne programe kojima provaljuju u bankomate, zbog kojih više ne moraju da koriste tradicionalne metode provale u njihove sefove. Na izveštaju su radili Europol i Trend Mikro, firma koja se već godinama nalazi u vrhu onih koje se bave takozvanom dubinskom sigurnošću, odnosno sigurnošću samih servera. U njemu je opisano na koji način sajber napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i orkestirani, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih vektora napada.
"Napadi na softverski deo bankomata sada predstavljaju pretnju koja se veoma brzo razvija, pa je kao takvu prepoznaju i industrija i istražitelji. Europolov centar za računarski kriminal već je učestvovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama", objasnio je čelni čovek Europolovog centra pod imenom EC3 Stiven Vilson.
"U ovom izveštaju je nabrojano nekoliko ključnih preporuka za suprotstavljanje ovom kriminalnom trendu. I vrlo je vredan dokument za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv ekspanzije organizovanog kriminala u ovom području", dodaje Vilson.
 "Saradnja Trend Mikro-a s EC3 je dokaz našeg višegodišnjeg uverenja da tehnološke i sigurnosne firme moraju da sarađuju s istražiteljima kako bismo bili ispred sofisticiranih sajberkriminalaca", objasnio je Rejmung DŽin, glavni stručnjak za tehnologiju u Trend Mikro-u. Izvor: Index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA