Najnovije

"OPOZICIJA" U PANICI: Asad će nas pregaziti!

Predstavnici sirijske opozicije, koji su stigli na mirovne pregovore u Ženevi, izrazili su strah da sirijske vlasti i nisu baš zainteresovane za rešenje, naročito ako to rešenje uključuje "političku tranziciju", odnosno odlazak Asada sa vlasti.

Sirijski pregovori u Ženevi (Ilustracija: Pravda)

Asadova "nezainteresovanost", odnosno nevoljnost da se povinuje zahtevima militantne opozicije koju sponzoriše Zapad, nije neočekivana, pošto sirijska vlast na njih dolazi sa čvrste pozicije koju je zaslužila nizom uspeha na bojnom polju. Nakon postizanja primirja između militantne opozicije i Asadovog režima, sirijska vojska je munjevito usredsredila svoje snage na borbu protiv terorističkih grupacija koje primirjem nisu obuhvaćene. U veoma kratkom periodu, uz podršku ruskih instruktora na zemlji i Vazduoplovno-kosmičkih snaga sa visine, Sirijci su odneli nekoliko velikih pobeda nad Islamskom državom i Nusra frontom, čime su povratili kontrolu nad velikim i važnim područjima svoje zemlje. Dalja destabilizacija je dodatno onemogućena parlamentarnim izborima koji su održani ove nedelje, čime je Asadov režim pokazao da, osim vojne sile, čvrsto drži i konce civilnog društva u svojim rukama. Ipak, predstavnici sirijska militantne opozicije najviše strahuju od velikog napretka koje je Sirijska arapska armija (SAA) ostvarila u pokrajini i gradu Alepo gde su, za razliku od militanata (čiji se najveći "posed" nalazi upravo u ovom reonu), nakon uspostavljenog primirja uspeli da ostvare velike pomake na račun teritorija koje su bile pod kontrolom Nusra fronta.  Militanti zato upozoravaju da Damask ustvari priprema plan zauzimanja Alepa, čime bi bilo prekršeno primirje.
Jedan od lidera opozicije, Asad el Zoubi, rekao je u razgovoru s novinarima u Ženevi da "Režim šalje jasne poruke da ne žele političko već vojno rešenje, koje će dovesti do uništenja cele zemlje". El Zoubi je, sa druge strane, odbacio mogućnost bilo kakvog političkog rešenja koje ne podrazumeva odlazak Asada sa vlasti, čime je pokazao realnu "spremnost" militantne opozicije na pregovore koji mogu dovest do kompromisnog rešenja. "Bilo koji predlog koji nije u skladu s onim čemu mi težimo (odlazak Asada s vlasti) i sa stavom koji smo izložili u vezi s prelaznim periodom. mi nećemo razmatrati i smatramo ga neozbiljnim i ne vidimo ga kao temu za pregovore", rekao je El Zoubi. 
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA