Najnovije

IZGINULO 12 VOJNIKA, STRADALO I DETE: Jermeni oborili azerbejdžanski helikopter i uništili tenk

JEREVAN/BAKU - U žestokim sukobima koji su izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, ubijen je jedan dečak, a još dvoje dece ranjeno, rekao je portparol lidera tog regiona, dok je azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo da je poginulo 12 njihovih vojnika.

Nagorno Karabah (foto: Jutjub printskrin)

Baku je takođe saopštio da je u oblasti vojnih akcija oboren helikopter Mi-24 i uništen jedan tenk azerbejdžanske vojske, preneo je Tas. Zvaničnici obeju bivših sovjetskih republika međusobno su se optužili danas za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanela teške gubitke drugoj strani, prenosi AP. Portparol separatističkog predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da je u borbama ubijen 12-godišnji dečak, dok je dvoje dece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Tas. Snimci sa terena pokazuju da Azerbejdžan dovlači nove snage u region. Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopštile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi.
"Predsednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprečavanja novih žrtava", izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela je agencija AfP.
Sukobi su danas izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.
Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su takođe saopštile da je jermenska protivvazdušna obrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.
Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Jermena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Jermenije od okončanja rata za nezavisnost 1994. 
Obe strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dve decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razrešen.
Jermensko Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je "neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao da prodre dublje u odbrambene linije odbrambene vojske Nagorno-Karabaha i zauzme taktičke pozicije".
"Neprijatelj je u tome sprečen", navelo je Ministarstvo.
Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vreme raspada Sovjetskog Saveza. 
Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA