Najnovije

KAKO JE UHAPŠEN SUROVI UBICA RUSKOG PILOTA: Krvnik preklinjao da ga ne izruče Putinu!

Islamista Arpaslan Čelik, koji je u novembru, nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion nad Sirijom, ubio pilota Olega Peškova, uhapšen je u sredu u Izmiru.

Arpaslan Čelik (Foto: Tviter)

Turski krvnik, prema pisanju medija, na saslušanju je molio samo da ne bude izručen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je ranije najavio osvetu za ubistvo pilota.

Hapšenje u restoranu

Čelik je, kako navodi "Hurijet", uhapšen u jednom restoranu u izmirskoj četvrti Hataj. - On je nekoliko dana pre hapšenja, sa još 13 džihadista iz svoje oružane grupe, doputovao iz Sirije u Izmir na jednu sahranu. Svi oni su u sredu uveče naoružani otišli na večeru u restoran. Budući da su s puškama sedeli među ostalim gostima, menadžer lokala ih je prijavio policiji, koja ih je odmah uhapsila - piše "Hurijet", i dodaje da su policajci zaplenili nekoliko "kalašnjikova", dve druge automatske puške, pištolje i veliku količinu municije.
Uprkos tome što je priveden zbog oružja, Čelik je pomislio da je uhapšen zbog ubistva ruskog pilota.
- Na saslušanju je molio i kumio da ga Turska ne izruči Rusiji. Rekao je da se plaši osvete zbog zverskog ubistva pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga, čime se hvalio na internetu i pred novinarima - izjavio je izvor iz istrage.
Čelikov advokat Sidik Caner Erseni kaže da njegov klijent još ni za šta nije optužen.
- Još nismo dobili zvanično objašnjenje za šta se Čelik tereti. Nikakva optužnica još nije podignuta, ali šta god da je u pitanju, moj klijent je nevin - naveo je Erseni.

Slobodno šetao

Zvanična Ankara nije komentarisala Čelikovo hapšenje, ali je zanimljivo da se on do sada slobodno šetao po Turskoj. Krajem januara slikan je na jednoj sahrani u Istanbulu. Tada je čak davao i izjave novinarima, ali turska policija nije reagovala, iako je Moskva tražila da ubica pilota bude uhapšen. Inače, Čelik se sa svojom brigadom Turkmena, pripadnika turske manjine u Siriji, borio uz džihadiste Islamske države (ID) protiv vojske predsednika Bašara el Asada. Nakon što je Turska 24. novembra 2015. srušila ruski "suhoj", Čelik je upucao pilota oborenog aviona Olega Peškova dok se on padobranom spuštao na zemlju.
Odmah nakon toga islamisti su pronašli ranjenog letača, zverski ga pretukli i na kraju ubili. Napravili su čak i snimak na kojem se vidi masakrirano telo ruskog pilota i grupa džihadista koja se raduje zbog njegove smrti. Čelik se kasnije novinarima pohvalio da je ubistvo Peškova osveta Rusima koji bombarduju Turkmene u Siriji.
- Naša braća su ubijena ili ranjena njihovim bombama. Ne može da me grize savest zbog osobe koja je svaki dan bombardovala civile - rekao je tada Čelik. Moskva je nakon toga sa Ankarom prekinula sve odnose i Turskoj uvela ekonomske sankcije. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA