Najnovije

GLOBALNA ŠPIJUNAŽA: Za prisluškivanje je dovoljan samo broj mobilnog

Korisnik smartfona gotovo da nema načina da se zaštiti od ovog tipa zloupotrebe, jer mana nije u uređaju nego u mobilnoj mreži.

Mobilni telefon (Foto: pixabay.com)

Najsigurniji način da se zaštitite od špijuniranja preko mobilnih telefona, jeste da ih ne koristite. Takvom savetu u prilog ide i otkriće da je telefonski broj sve što je potrebno hakerima da bi mogli da prisluškuju razgovore, prate poruke, elektronsku poštu, naloge povezane sa imejl adresom, lokaciju i sve ostalo što se obavlja preko uređaja bez kojih se savremeni život jedva može zamisliti.
Ovakvu vrstu praćenja prvi je pre dve godine pokazao nemački haker, informatičar sa doktoratom Univerziteta Virdžinija Karsten Nol, a da je ona i dalje moguća i da u međuvremenu ništa nije urađeno na unapređenju bezbednosti, sada je demonstrirao u emisiji „60 minuta” američke televizije Si-Bi-Es.
Na pitanje da li je „ajfon” bezbedniji od telefona koji rade na „android” operativnom sistemu, ovaj haker odgovorio je da nema razlike.
Nol, inače, ima firmu koja o bezbednosti kompjuterskih sistema savetuje neke od 500 najvećih kompanija sa liste magazina „Forčn”. Osim toga, ova grupa hakera za svoju dušu, ali i zbog zarade, traga za sigurnosnim greškama u uređajima koje koristimo svaki dan: pametnim telefonima, SIM karticama, USB memoriji... Oni pokušavaju da otkriju rupe i o tome upozore korisnike ili proizvođače, pre nego što zlonamerni hakeri iskoriste te greške i dokopaju se osetljivih informacija poput broja bankovnog računa, podataka o kreditnim karticama, ličnih fotografija i ostalog što im nije bilo namenjeno.
Kako je pokazano u emisiji, greške u mobilnim mrežama nisu najčešći način provaljivanja u pametne telefone. Tim hakera iz Las Vegasa napravio je lažnu hotelsku bežičnu internet vezu (vaj-faj) preko koje su lako pristupili elektronskoj pošti autorke emisije i preko imejl adrese uspeli da dođu do svega što je sa tim nalogom povezano, uključujući, na primer, i račun u banci. Zatim su joj prikazali da bez njenog znanja mogu da prate video sa njene kamere iako nije uključena.
Ovi vešti kompjuteraši rekli su da je danas vrlo lako provaliti u nečiji telefon, i da nema sistema i uređaja koji se ne može hakovati. Posle tih tvrdnji i onoga što je prikazano u emisiji Si-Bi-Esa, i te kako ima smisla kad se u razgovoru čuje „Ne bih o tome telefonom”. Tehnologiji koju koristimo svaki dan i teško je se odričemo, ipak se ne može verovati.
Hakujte Pentagon za 150.000 dolara
Dok se drugi brane od hakerskih napada, Pentagon ih priželjkuje. Američko ministarstvo odbrane pokrenulo je nagradni program u kojem poziva građane SAD da otkriju bezbednosne propuste na javnim sajtovima ove važne institucije. Onima kojima to pođe za rukom do 12. maja pripašće nagrada od 150.000 dolara. Cilj je da se sistem zaštiti od mogućih zloupotreba tako što će otkrivene greške odmah biti popravljene. Pravo da učestvuju imaju samo oni Amerikanci koji prođu bezbednosnu proveru.
Ovo je prvi put da je jedna američka državna institucija krenula putem kojim su dosad išle privatne firme poput „Majkrosofta”, „Gugla” ili „Fejsbuka”. Kompanija Marka Zakerberga znatno je darežljivija od Pentagona, pa je od 2011. odvojila oko tri miliona dolara kao nagradu lovcima na greške.
Kako bi proverili tvrdnje ovog nemačkog stručnjaka – da je samo pomoću broja telefona moguće pratiti kompletnu komunikaciju korisnika – autori emisije izveli su sledeći eksperiment: iz Berlina su pozvali jednog kongresmena iz Kalifornije i rekli mu o čemu je reč. Sve što je Karsten Nol dobio jeste broj telefona koji je bio u rukama kongresmena. To mu je bilo dovoljno da se umeša u razgovor i pokaže da je samo broj dovoljan za prisluškivanje. Osim sadržaja razgovora, Nol je saznao i kretanje kongresmena, kao i brojeve onih kojima je telefonirao. Kako je objasnio, njegov tim je otkrio grešku u malo poznatom, ali vitalnom globalnom sistemu koji povezuje različite mobilne mreže širom sveta (SS7), i koji, između ostalog, omogućava i roming.  Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA