Najnovije

LAZANSKI TVRDI: Vojna neutralnost je održivo rešenje

Miroslav Lazanski, novinar, vojni analitičar i poslanički kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", kaže da naša zemlja ni slučajno ne treba da ulazi u NATO pakt, već da mora da nastavi sa "najpoštenijom i jednom mogućom politikom vojne neutralnosti".

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

U intervjuu koji je dao za Informer, a čije vam najinteresantnije delove prenosimo, Miroslav Lazanski tvrdi da nam niko od zapadnih, ali i ruskih političara nikada nije rekao da se moramo opredeliti.  - Hoće li nas neko uceniti da promenimo ovu politiku, pa to pre svega zavisi od našeg stava. Pazite, niko od zapadnih lidera nikada nam nije javno prebacio dobre odnose sa Rusijom. Niti je iko od ozbiljnih zapadnih, ali i ruskih političara rekao da se moramo opredeliti. Možda to pominju neki briselski službenici, neki aparatčići treće kategorije u nekakvim diplomatskim kuloarima, ali niko ozbiljan i bitan o tome ne govori. Mi, dakle, možemo i moramo da nastavimo u ovom pravcu i budemo dobri i sa Zapadom i sa Istokom. Koliko je ta "nesvrstana" pozicija realno i dugoročno održiva? - A zašto nije?! Molim vas, to jeste jedina moguća isplativa pozicija i politika... Mi ne znamo do kada će EU imati sankcije prema Rusiji, ali to svakako ne može još predugo da traje. Trenutno 250.000 nemačkih radnika radi u Rusiji, a 6.000 nemačkih firmi tamo posluje. Rusi i Nemci uveliko dogovaraju gradnju gasovoda "Severni tok 2". Dakle, te sankcije su u velikom delu samo priča na papiru. I mi ne smemo nikako da padnemo u zamku i uvodimo sankcije Rusiji. Samo bismo mi bili na gubitku. I to ogromnom! Kažete da ste protiv ulaska Srbije u NATO...
- LJudi, veliko je pitanje da li će NATO, kao relikt Hladnog rata, u ovom obliku dugoročno preživeti. Ipak, bez obzira na prošlost, moramo da imamo dobre odnose sa njima, jer NATO, na ovaj ili onaj način, ipak čuva Srbe na Kosovu. Kako odgovarate na kritike oko potpisivanja sporazuma o prolasku NATO snaga?
- Smešno mi je kada vidim sve te koji galame... A namerno prećutkuju da je Milošević još 1995. posle Dejtona potpisao sporazum sa Amerikancima i omogućio im da preko Srbije, u okviru KFOR-a, idu u Bosnu. Ja sam bio u tom prvom konvoju 1995. i zajedno sa pedeset američkih vojnika prešao preko Srbije. Sad odjednom nastaje neko čuđenje i neka frka oko nečega što je potpisano pre 21 godinu?! Ali da li je uopšte moguće ući u EU bez članstva u NATO? - Stalno imamo tu vrstu spina, a nije istina da moramo biti članica NATO da bismo ušli u EU. Mi nismo zemlja Varšavskog pakta, za koje je važilo to pravilo da prvo uđu u NATO, pa tek onda u EU. Slovenija i Hrvatska su specifične jer su one same oduvek više naginjale Zapadu... Niko nam nikada nije rekao, ni iz NATO niti iz EU, da je uslov ulaska u EU članstvo u NATO. Pa Finska, Švedska, Austrija, Kipar, Malta i Irska su članice EU, a nisu ušle u NATO. Pritom, Finska ima odlične odnose sa Rusijom, kao i Kipar, koji nabavlja rusko naoružanje. Ali EU se ipak bezbednosno oslanja na NATO... - Vidimo kako se oslonila na NATO u vreme terorističkih napada u Parizu i Briselu.

Nije bilo pregovora...

Kako su tekli pregovori oko vašeg ulaska u politiku? - Nije bilo pregovora. Pozvao me je Aleksandar Vučić i rekao: "Lazo, želiš li da pomogneš?" Pristao sam, jer se naši politički stavovi uglavnom poklapaju. Slično razmišljamo.
Hoćete li biti na nekoj državnoj funkciji posle izbora, budući da se nalazite na visokom osmom mestu na izbornoj listi? - Ne znam, nema definitivnog dogovora. Zapravo, nije bilo ni priče oko toga, sve zavisi od Vučića.

Moj džip...

Vozite jedinstven vojni džip. Kako ste ga i gde nabavili? - Taj džip se iskrcao u Normandiji 1944, a pedesetih godina JNA ga je dobila na poklon od Amerikanaca. Bio je u filmu "Užička republika", a onda ga je kupio neki kafedžija iz Bele Crkve... Tamo sam ga zatekao zaraslog u korov na livadi. Kupio sam ga i polako počeo da vraćam u život. Sada ima tenkovske farove i dve radio-antene, jedna za vezu sa Kremljom, druga sa Pentagonom (smeh)... Sedišta su, verovali ili ne, sa francuskog "miraža" koji je oboren iznad Pala. Tako da je on kombinacija džipa, tenka i aviona. Jedinstveno vozilo! Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA