Najnovije

KAKO SU SAUDIJCI PONIZILI OBAMU: Evo zašto je šef SAD dočekan kao trećerazredni lider

RIJAD - Saudijske vlasti teško su ponizile američkog predsednika Baraka Obamu. On je u sredu otputovao u zvaničnu posetu Rijadu, međutim, na aerodromu ga niko od visokih zvaničnika nije dočekao.

Barak Obama u Rijadu (Foto: Jutjub)

To je bio protest zbog toga što Amerikanci nameravaju da objave izveštaj o ulozi Saudijske Arabije u terorističkim napadima na SAD 11. septembra 2001.

Nakon što je Obama kročio na međunarodni aerodrom "Kralj Halid", sačekala ga je hladna dobrodošlica. Saudijski kralj Salman odbio je da ga lično dočeka, što je zaprepastilo američkog predsednika.

Umesto kralja, Obamu su sačekali samo nižerangirani saudijski zvaničnici i američki ambasador. Predsednik SAD sastao se sa kraljem Salmanom tek nekoliko sati nakon što je stigao u Rijad.

Analitičari kažu da je odluka vladara zemlje bogate naftom i tradicionalnog saveznika SAD da ne dočeka Obamu na aerodromu veoma neobična. Oni navode da je kralj Salman tako poslao jasnu poruku američkom lideru da mu ne veruje.

- Iz ovoga se može videti koliko je Obama naljutio Saudijce. Kraljevska porodica ne veruje da je došao u konstruktivnu posetu - smatra bezbednosni stručnjak Mustafa Alani iz Zalivskog istraživačkog centra.

Saudijce je, inače, razbesnela inicijativa američkog senatora Čaka Šumera da se objavi izveštaj o terorističkom napadu na SAD 2001. U pitanju je 28 strana zvaničnog izveštaja, koji američka javnost nikad nije videla, a koji se odnosi na ulogu Saudijske Arabije u tom napadu. Ukoliko Kongres odobri da ta dokumenta postanu javna, porodice žrtava terorističkog napada mogle bi da tuže Saudijsku Arabiju.

Zvanični Rijad je prošlog petka zapretio da će prodati 750 milijardi dolara vredne američke obveznice, koje ima u svom posedu, ukoliko Vašington objavi zvanični izveštaj. To bi srušilo dolar i nanelo ogromnu štetu američkoj ekonomiji. Kako bi to sprečio, Obama je brže-bolje pre dva dana otputovao u Rijad, gde je dočekan kao trećerazredni političar.

Da bi ublažio saudijski gnev, američki predsednik je rekao da će sprečiti objavljivanje izveštaja o 11. septembru po svaku cenu, makar uložio veto, što svaki predsednik SAD ima pravo. To je, međutim, razbesnelo građane Amerike, koje je Obama uzalud pokušao da urazumi.

- Ukoliko dozvolim da američki građani tuže Saudijsku Arabiju, otvoriću mogućnost da svako na ovom svetu može da tuži administraciju SAD - rekao je Obama.

nače, uloga Saudijske Arabije u krvavim napadima u SAD, u kojima je stradalo skoro 3.000 ljudi, nije do kraja razjašnjena. Poznato je da je 15 od ukupno 19 otmičara četiri putnička aviona, koja su se zakucala u obe kule Svetskog trgovinskog centra u NJujorku, zgradu Pentagona u Virdžiniji i onog koji je pao u Pensilvaniji, imalo saudijske pasoše.

Takođe, poznato je da je mozak cele operacije bio pokojni lider Al Kaide Osama bin Laden, koji je poticao iz bogate saudijske porodice i imao bliske veze sa vladajućom dinastijom.

Međutim, saučesnici terorista tvrde da je jedan saudijski princ lično finansirao kompletan napad, kao i obuku onih koji su oteli avione. To nije zvanično potvrđeno, a veruje se da je ime tog princa zapisano u delu izveštaja koji se krije od javnosti.

Ukoliko je istragom utvrđeno da saudijska kraljevina stoji iza napada, ona bi morala biti stavljena na crnu listu finansijera terorizma u svetu i suočiti se sa sankcijama s kakvima se Iran suočavao decenijama zbog istih optužbi. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA