Najnovije

"To nam je nacionalni prioritet": Rusi otvaraju novi kosmodrom (VIDEO)

MOSKVA - Izgradnjom kosmodroma Rusija više neće zavisiti od Bajkonura u Kazahstanu, koji nakon pada SSSR-a iznajmljuje za veliki novac. Iz Kazahstana se lansiraju letovi za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kosmodrom Vostočni (Foto: Jutjub)

Tehnički sistemi buduće svemirske luke Vostočni, od strateškog značaja za Rusiju, su gotovi i biće spremni za prvo lansiranje rakete 27. aprila, objavio je ove nedelje zamenik ruskog premijera Dimitrij Rogozin nakon sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom.

"Obavestio sam predsednika da su tehnički sistemi spremni", rekao je Rogozin agenciji TASS.

Početkom aprila, državna komisija je nakon inspekcije gradilišta odlučila da s novog kosmodroma prva raketa bude lansirana 27. aprila u pet sati ujutro po moskovskom vremenu (tri sata ujutro po srednjeevropskom).

Zamenik premijera je rekao da je kosmodrom Vostočni, nedaleko od Kabarovskog na krajnjem istoku Rusije, čija je izgradnja obeležena brojnim korupcijskim skandalima, "izuzetno važan i garantuje apsolutnu nezavisnost" Rusije.

"Za nas je to jedan od projekata od nacionalnog prioriteta", rekao je Putin koji se zaposlenima kosmodroma obratio putem video veze, a povodom "Dana kosmonauta" kojim se u Rusiji obeležava prvi let u svemir koji je 12. aprila 1961. izveo sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin.

Prva raketa koja će poleteti iz Vostočnija biće Sojuz 2.1a, raketa-nosač koja će u orbitu poneti dva naučna satelita i jedan naučni nanosatelit, razvijen na Aerokosmičkom univerzitetu u Samari. Izvor: 24sata.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA