Najnovije

OBAMA: Vojna operacija radi svrgavanja Asada bila bi - greška Zapada

U intervjuu za Bi-Bi-Si američki predsednik Barak Obama je priznao da ne računa da će za preostalih njegovih devet meseci u Beloj kući - „međunarodna koalicija”, ali najavljuje da će nastaviti sa avio-udarima po pozcijama Islamske države.

Barak Obama (Foto: Jutujb)

Kopnena vojna operacija u Siriji radi svrgavanja njenog predsednika Bašara Asada bila bi greška Zapada – ocenio je Barak Obama.
Američki predsednik je u intervjuu za Bi-Bi-Si naglasio: „Za SAD, Veliku Britaniju, pa i za ujedinjene zemlje Zapada, upućivanje kopnenih snaga koje bi imale zadatak da zbace Asadov režim bilo bi greška”.
Obama je istovremeno priznao da ne računa da će – za preostalih njegovih devet meseci u Beloj kući - „međunarodna koalicija” koju predvodi njegova zemlja uspeti da potpuno uništi terorističku grupaciju Islamska država.
„Međutim, možemo polako smanjivati teritoriju na kojoj teroristi deluju. Zato ćemo nastavit sa avio-udarima po pozcijama Islamske države u Raki i činiti sve da izolujemo one delove Sirije  iz kojih u Evropu stižu bojovnici” – naglasio je prvi Afroamerikanac na čelu SAD.
On je trenutnu situaciju u Siriji nazvao „neverovatno složenom” i podvukao: „Mislim da za tu zemlju ne postoje jednostavna rešenja. Dugoročne probleme Sirije ne može da reši ni vojna operacija sa razmeštanjem u toj zemlji kopnenih snaga”.
Obama je istakao da Vašington može izvršiti pritisak na Rusiju i Iran da pomognu da dođe do „predaje vlasti u Siriji novim političarima”, ali je priznao da će to biti „težak zadatak”.
Odlazeći amerčki lider je i u ovom intervjuu plašio Britance da će izgubiti ako napuste Evropsku uniju. Ali, istovremeno je otkrio:
„Saradnja između američke i britanske špijunaže neće pretrpeti nikakvu štetu ako Ujedinjeno Kraljevstvo istupi iz Evropske unije. Naše obaveštajne agencije izvanredno tesno sarađuju. U toj saradnji neće biti nikakvih izmena”.
Kako se i moglo očekivati, nije propustio ni ovu priliku da Britancima poruči: ako se na referendumu odlučite za izlazak iz EU – vaša zemlja imaće manji uticaj u Evropi, a i manji uticaj na globalnom nivou. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA