Najnovije

SNS u Vojvodini i Novom Sadu osvojio po polovinu mandata

NOVI SAD - Srpska napredna stranka je na pokrajinskim izborima i na izborima za Skupštinu grada Novog Sada, prema do sada obrađenim podacima, osvojila polovinu mandata, saopštili su sinoć potpredsednik SNS Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

(Foto: skupstinavojvodine.gov.rs)

SNS je na pokrajinskim izborima, posle obrađenih 50 posto biračkih mesta, osvojila polovinu, odnosno 60 mandata u vojvođanskoj skupštini, a u Novom Sadu, posle 32,99 odsto obrađenih biračkih mesta, 41,30 posto ili 39 mandata, što je polovina mandata u gradskom parlamentu.
Mirović je rekao da je SNS na pokrajinskim izborima osvojila 43,64 odsto glasova, odnosno, 60 mandata, na osnovu 50 odsto obrađenih biračkih mesta.
Prema njegovim rečima, SPS je osvojio devet posto, odnosno 12 mandata, SRS 7,3 odsto, odnosno 10 mandata, DS 7,2 odsto ili 10 mandata, SVM 6,7 odsto ili devet mandata, a LSV 6,02 odsto, odnosno osam mandata.
Grupa Dosta je bilo, po rečima Mirovića, ima pet odsto glasova, ili sedam mandata, ali je neizvesno da li će do kraja uspeti da bude iznad cenzusa.
Vučević je rekao da je, od 329.382 upisana birača u Novom Sadu, glasalo 177.791 ili 54,81 odsto, a da je na osnovu 32,99 odsto obrađenih biračkih mesta, SNS osvojila 41,13 odsto ili 39 mandata od ukupno 78.
Dosta je bilo je osvojio 9,4 odsto, odnosno osam mandata, SRS 8,99 ili osam mandata, SPS 8,64 ili osam mandata, LSV 7,18 posto, odnosno  šest mandata, a DS 6,6 odsto ili šest mandata.
Po Vučevićevim rečima, u gradski parlament su ušle još manjinske stranke Zeleni, koji imaju jedan mandat, SVM jedan mandat i NOPO jedan mandat, a da ostale stranke i koalicije nemaju šanse da pređu cenzus.
Na pitanje novinara ko će biti predsednik pokrajinske vlade, Mirović je rekao da će se o tome razgovarati narednih dana, a na pitanje sa kim će SNS biti u koaliciji u pokrajini, kazao da je SNS već na nacionalnom nivou ostvarila saradnju sa SVM, ali i da će razgovarati i sa drugim strankama.
I Mirović i Vučević su istakli da su ovo najubedljivije pobede ostvarene ikada na pokrajinskim i lokalnim izborima u Novom Sadu.
Skupština Vojvodine broji 120 poslanika, a grada Novog Sada 78 odbornika. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA