Najnovije

"Veliki pobednici ovih izbora su proruske stranke"

Dragomir Anđelković, politički analitičar, i Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika, saglasni su da će u budućem parlamentu biti vruća atmosfera. Ako postoje veliki pobednici ovih izbora onda su to proruske stranke, kaže Lalić koji je mišljenja i da će Vučić krenuti sa Planom B i ekspertskom Vladom. Anđelković ne odbacuje koaliciju SPS-SNS.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Anđelković kaže da su za njega iznenađenje bili veći rezultati nego što je očekivao Saše Radulovića i SNS-a u Vojvodini, kao i da je mislio da će neka od ovih relativno većih lista da sklizne. "Za sada stoji da sve veće stranke koje su imale neku šansu ulaze u parlament".
Lalić kaže da ima iznenađenja, i da ih je "posebno bilo u izbornoj noći zbog CeSida". Poslednje dve, tri nedelje se govorilo da DS neće ući u parlament, ali pokazalo se da je to, ipak, najveća stranka te građanske opcije, dodaje.
Ocenio je da su Radulović i Šešelj pobednici ovih izbora, naročito kad se uzme u obzir da su oni sami izašli. "To je bila hrabra odluka i jedan neverovatan rezultat", navodi.
Upitan kako vidi projekcije CeSida, koje su u nedelju izazvale mnogo napetosti među pripadnicima opozicije, Lalić je rekao da misli da CeSid više nema legitimitet da obavlja taj posao. "Da se govori da je SNS na 56 odsto, pa da se spušta, ili da Radulovića u prvom merenju pokažete na 2,5 odsto... Mislim da je ovo jedan od većih skandala koji je obeležio izbore i podigao tu tenziju dodatnu", navodi Lalić.
Anđelković, s druge strane, misli da se tu radilo o drugačijoj metodologiji nego ranije. "Ovoga puta su se ponašali kao RIK, sabirali sve što im stigne i objavljivali rezultate... Pa su objavili paradoksalno da će mađarska stranka, SVM, pobediti u Vojvodini što je nemoguće..." On podseća da su ranije saopštavali podatke na osnovu reprezentativnog uzorka.
"Ne mislim da se radilo o tendenciji, došlo je do promene među ljudima koji rade matematičko-statistički deo, možda tim još nije uigran", navodi Anđelković i dodaje: "Ja sam njih uvek doživaljavao, da ne budem maliciozan, pomalo bliskima svakoj vladi".
On ocenjuje da je CeSid podigao tenziju kod opozicionih stranaka. RIK je nešto pouzdanije podatke i ranije saopštavao narednog dana. "NJihovi podaci su bili manje-više korentni, tu je CeSid podbacio", ocenio je Anđelković dodajući da je RIK ovoga puta imao težak zadatak jer je nekoliko lista bilo oko cenzusa.
Anđelković ne veruje da je bilo nekakvih neregularnosti ni sa koje strane, i guranja lista ispod cenzusa.
Kad bi DSS ostao van parlamenta, ta stranka ne bi postojala - to je dakle bitka za život tih partija, dodaje.
Upitan da prokomentariše izjavu lidera DS Bojana Pajtića koji je ocenio da je očekivano bilo da Demokratska stranka u Vojvodini izgubi "jer živimo u uslovima Severne Koreje", Anđelković je odgovorio da "on nema nikakvog osnova da tako kaže".
Bojan Pajtić kontroliše javni servis Vojvodine, za njega sigurno nisu bili mračni uslovi kao u Severnoj Koreji, dodaje.
"Kad se radi o celoj Srbiji, uvek je vlast imala prednost, osim kada stranci to ne žele... Ovaj put stranci to nisu radili, tako da smo imali uobičajene srpske izbore gde je vlast u boljem položaju, a ništa tu nije bilo drastično neobično... U krajnoj liniji, u parlamentarnim sistemima i normalno je da političke snage budu zastupljene u medijima u skladu sa snagom u parlamentu", rekao je Anđelković.
Uvek su oni koji su u vlasti zastupljeniji, naročito ako imaju opoziciju koja ima 6 odsto, dodaje.
Veljko Lalić kaže da je to prejaka konstatacija lidera DS. Ocenjuje da zaista "nije bila fer utakmica", i da su naprednjaci bili u jednoj euforičnoj kampanji koju su progurali i medijski i finansijski. Zamera što u kampanji nije bilo duela između glavnih političara. "Mislim da je tu Vučić pogrešio, uključujući i taj duel na javnom servisu gde se govorilo o migrantima a pitanja su bila čudna, i opoziciji je dato po minut". Šta albanski mediji pišu o rezultatima izbora u Srbiji pogledajte OVDE. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA