Najnovije

Vučić Albancima: Možda vam se snovi i ostvare, ali ne bih se kladio na to!

Premijer Aleksandar Vučić, tokom posete Kosovu i Metohiji poručio je prištinskim vlastima da se ne nadaju priznanju samoproglašene nezavisnosti i pozvao ih da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug printskrin)

Vučić je na komentar prištinskih novinara da bi posle predstojećih izbora na premijersku funkciju mogao da dođe neki političar opozicije, koji bi priznao Kosovo, odgovorio da mogu tome da se nadaju i dodao: „Možda vam se ti snovi i ostvare. Nemam ništa protiv, nadajte se, možda vam se to i desi, ali ne bih se mnogo kladio“.
Na upadicu novinara da će inauguracija kosovskog predsednika biti u petak i da bi Vučić mogao da dođe u zvaničnu posetu Prištini, premijer Srbije je odgovorio da neće biti ništa od toga, „niti će toga dugo biti“. Premijer je ponovio da je važno da bude ispunjen Briselski sporazum, u kome se 6 od 15 tačaka tiče Zajednice srpskih opština. „Želim da verujem da će Priština da ispuni svoj deo obaveza. Mi držimo i do svoje reči, a kamoli do potpisa“, rekao je Vučić i izrazio uverenje da će i međunarodna zajednica gledati da poštuje sebe, jer su oni su bili ti koji su posredovali u razgovorima Beograda i Prištine i prisustvovali kada su u avgustu potpisana poslednja četiri sporazuma. Tokom obilaska jezera Gazivode ponovio je i da Srbija neće odustati od ovog važnog resursa. Srbija je, podsetio je Vučić, nudila različite vrste dogovora koji ne bi značili „puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz srpskih ruku“, ali je dodao da, nažalost, prištinska strana dosad nije želela da prihvati takve sporazume.
„Ne možemo da odustanemo od tako važnog resursa kao što su Gazivode. Ne možete nešto što je gradila država Srbija i narod odavde čuvao i na tome radio jednim potpisom da dogovorite, ili zato što je neko smislio da to pripada njemu a da za to nema nikakvog pravnog osnova“, rekao je Vučić
On je ukazao da je svojevremeno u Briselu govorio „pričajte šta hoćete, ali Gazivode ne damo“, i da se ta pozicija nije promenila.
Vučić je pre Gazivoda obišao Manastir Banjsku, gde su ga dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Danilo. On je zahvalio raško-prizrenskoj eparhiji, sveštenstvu Manastira Banjske i Opštini Zvečan što su počeli da preuređuju jednu od najlepših pravoslavnih crkava, koju je kralj Stefan Milutin odredio za svoje grobno mesto.
U Kosovskoj Mitrovici premijer je otvorio novo odeljenje onkologije koje je finansirala Vlada Srbije, a čija je vrednost više od 12 miliona dinara. Vučić je na Odeljenju hirurgije prisustvovao puštanju u rad skenera u vrednosti od 45,7 miliona dinara, koji je, takođe, donacija Vlade Srbije, odnosno Ministarstva zdravlja, a obišao je Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je danas prerastao u Kliničko-bolnički centar.
Premijer je i tom prilikom ponovio da se Srbija nikada neće odreći Srba na Kosovu i Metohiji. „Naša situacija nije nimalo laka ni jednostavna, ali onoliko koliko budemo snažni u Evropi i svetu, onoliko koliko budemo ekonomski snažni, utoliko ćemo moći jasnije, čvršće, istrajnije i snažnije da štitimo interese našeg naroda na KiM“, istakao je Vučić. Neka je bogom prosto Srbima koji su bacili bombu Vučić je potvrdio da su bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku noćas bacili Srbi i poručio im da će se boriti i za njih i za njihove porodice, te da im želi da budu srećniji i zadovoljniji nego danas. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA