Najnovije

Završen 4. Kup rektora

Slaven Paštar pobednik 4. Kupa rektora završenog u petak
Pobednik ovogodišnjeg tradicionalnog turnira studenata i profesora  koji nosi naziv „Kup rektora“ je student Fakulteta oranizacionih nauka, majstorski kandidat Slaven Paštar. On je iz sedam partija osvojio šest poena koliko je imao i drugoplasirani Nikola Potpara, student Fizičkog fakulteta. Treće mesto pripalo je Davoru Draškoviću koji je imao pola poena manje. Zanimljivo je da su sva trojica prvoplasiranih studenti iz susednih država – Slaven Paštar iz Bosne i Hercegovine, a Nikola Potpara i Davor Drašković iz Crne Gore.
U konkurenciji studentkinja najuspešnija je bila ženski FIDE majstor Lena Miladinović, student Fakulteta političkih nauka, sa 5 osvojenih poena. Drugo i treće mesto podelile su ženski internacionalni majstor Mila Žarković i ženski FIDE majstor Stefana Milutinović.

Zanimljivo je bilo i u kategoriji profesora, gde su se za zvanje najboljeg borilo njih devet. Po 5 poena su osvojili potpukovnik Davorin Mikluc, asistent na Vojnoj akademiji i Vladica Andrejić, profesor na Matematičkom fakultetu. Zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima prvo mesto je pripalo Mikucu. Treći, sa 4,5 osvojena poena je bio prof. dr Dragan Milin sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta.

Inače, četvrti Kup rektora održan je u petak, 1. aprila 2016. godine u zgradi Rektorata na Studentskom trgu. Već tradicionalno odmeravanje šahovske snage studenta, studentkinja, asistenata i profesora fakulteta, akademija i viših škola u Beogradu, a povodom Dana studenata, u svakom pogledu opravdao je očekivanja organizatora i učesnika. Učestvovalo je 41 igrač što je najveći broj od kako ovaj turnir nosi naziv „Kup rektora“.  Na svečanom otvaranju učesnike turnira je pozdravio rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević. U svom obraćanju profesor Bumbaširović je podsetio na ranije mečeve i na činjenicu da je ovo samo jedan od bitnih šahovskih događaja koji se organizuju na Univerzitetu u Beogradu tokom školske godine. Takođe, rektor i svi prisutni su poželeli srećan put i uspeh našoj univerzitetskoj reprezentaciji koja u četvrtak (7. aprila 2016.) putuje u Abu Dabi na 14. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu. U ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda učesnike je pozdravio Nebojša Baralić, ujedno i glavni sudija na turniru. On je iskoristio priliku da rektoru preda majicu šahovske ekipe Univerziteta u Beogradu koja je specijalno pravljena sa jubilarni 10. Transatlantski kup „Svetozara Gligorića“ održanog u novembru prošle godine. Rektor, koji je redovan posetilac i veliki navijača naše šahovske ekipe, nije prisustvovao tom meču zbog službenog puta koji je imao u vreme održavanja meča. Najboljim takmičarima u svim konkurencijama su pripale nagrade u vidu pehara, medalja, diploma, grafika, šahovske literature... Pored redovnih nagrada najbolji profsori su dobili i rektorsko vino, a najbolji studenti i studentkinje su dobili majice Univerziteta u Beogradu Kao i svi raniji turniri i ovaj je bio kvalifikacioni za finalni turnir studenata i studentkinja Beograda koji već petu godinu nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“ (Mašinski fakultet, 3-4.06.2016. godine). Organizatori turnira su bili Univerzitet u Beogradu, Univerzitetski sportski savez Beograda i Šahovski klub „Studentski grad“, a sudili su Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija i Rade Goljović, nacionalni sudija.  Izbor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA