Najnovije

'''Srpski vojnici bi trebalo da budu u Kforu''

Istoričar Predrag Marković kaže da je strašno to što su vlasti u Prištini pravoslavnu crkvu u Vinarcu proglasili katoličkom. Dodao je da Srbi na Kosovu ne mogu sami da se štite i da se nada da će država naći način da im pomogne, prenosi RTS.

Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

"Osim što otimaju naše crkve, oni pokazuju nepoznavanje bilo čega. Ne postoje katolici stotinama kilometara oko tog kraja. Mogli su da je proglase i za budistički hram. To što srpsku pravoslavnu crkvu iz 14. veka proglašavaju za katoličku je jedan besmislen pokušaj koji oni stalno ponavljaju, kako su naše crkve na temeljima nekih ranijih katoličkih crkava", rekao je Marković.

Istakao je da oni ne znaju da pre nego što je srpska država uspostavljena na Kosovu nije postojala podela na katolike i pravoslavce.

"Otkad postoji srpska država na Kosovu, od tada tamo žive. U srednjem veku, recimo, 98 procenata na Kosovu su bili pravoslavci", istakao je Marković.

Dodao je da Srbi na Kosovu ne mogu sami da se štite i da se nada da će država naći način da im pomogne, kao i da stalno mora da se alarmira međunarodna zajednica.

"Nas su bombardovali zbog navodnog kršenja albanskih ljudskih prava, a ono što rade prištinske vlasti Srbima na Kosovu prevazilazi sve što je ikada rađeno osamdesetih i devedestih godina", napomenuo je Marković.

Afera u Banjskoj zasnovana na laži prištinskih vlasti i međunarodne zajednice

Istoričar je naveo da je čitava afera u vezi sa događajima u Banjskoj "zasnovana na laži prištinskih vlasti i međunarodne zajednice".

"Oni su prikazivali taj događaj kao napad i žalili su ubistvo albanskog policajca, a zapravo se pokazalo da su trojica Srba streljana. Zašto odlažu obdukcijski izveštaj? Zato što su oni pogođeni iz nekog velikog oružja. Znači, oni su pogubljeni. Istina je potpuno obrnuta. Nisu Albanci žrtve događaja u Banjskoj, već su žrtve Srbi", rekao je Marković.

Na pitanje da li spoljni faktor može da utiče na Prištinu u vidu pritisaka, Marković je ocenio da "možda može, ali da verovatno ne želi".

"Mada je vrlo teško uticati na Aljbina Kurtija. On je fanatični nacionalista i njemu odgovara čak i malo pritiska od strane njegovih zapadnih pokrovitelja, jer time ispada veći patriota i borac za svoj narod", ocenio je Marković.

Komentarišući novinske napise o novom kontingentu albanskih vojnika u Kforu, Marković je podsetio da prema Rezoluciji 1244 Srbija ima pravo da šalje vojnike na Kosovo.

"Srbija bi morala da traži da srpska vojska i policija budu u Kforu. U Kforu ih nema, ali to je naše pravo. Ako Albanija, koja je, da kažemo, strana u sporu, ako ima svoje vojnike, onda mora da ih ima i Srbija", rekao je Predrag Marković.

Žandarmerija sinoć bila uzdržana

Govoreći o sinoćnim protestima u Beogradu, Marković je rekao da poigravanje nasiljem nije dobro i da daje lošu sliku o našoj zemlji u svetu.

"Ja verujem da odgovorne vođe opozicije moraju da se ograde od toga, tu ima odgovornih ljudi, jer nikako nije dobro da se na taj način bruka država, da se razbijaju prozori gradske kuće, tako da opozicija mora da se ogradi od tih događaja", rekao je Marković.

Ocenio je da je Žandarmerija sinoć bila uzdržana, za razliku od protesta 2020. godine, kada je, kako rekao, policija vrlo grubo nastupila.

Kako je rekao, prozore nisu razbijali narodni poslanici iz opozicionih stranaka i ponovio da bi oni trebalo da se ograde od toga.

"Policija je zaista reagovala dobro i već se vidi da su to ljudi iskusni koji neće da prave greške kao ranije, kada su prebili poznatog režisera Miloša Škundrića što je sedeo na klupi u parku. Takvih grešaka sigurno neće biti. Policija je napredovala u tom smislu", rekao je Marković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je najavio da bi konstituisanje Narodne skupštine trebalo da bude u januaru, a formiranje vlade do kraja februara. Marković je ocenio da je dobro što se ovog puta neće dugo čekati na formiranje vlade, pošto su veliki zadaci pred Srbijom.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA