Najnovije

Jerevan optužuje Tursku za uplitanje: Jermenija će priznati Karabah ako se rat nastavi i produži

JEREVAN - Jermenija će priznati nezavisnost Nagorno Karabaha ako Azerbejdžan nastavi i proširi ratna dejstva - poručio je zvaničnom Bakuu Serž Sargsjan.

Serž Sargsjan (Foto: kremlin.ru)

Jermenski predsednik je ovo predočio i ambasadorima više zemalja članica OEBS. Pritom je bio direktan: „Ako ratna dejstva dobiju široki razmah - Jermenija će priznati Karabah. Dalje intenziviranje borbi imaće nepredvidljive i nepopravljive posledice i može dovesti do velikog rata. Jermenija - kao potpisnica sporazuma o prekidu vatre iz 1994-te - samo nastavlja da ispunjava svoje obaveze na planu bezbednosti stanovništva Karabaha“. Sargsjan je ambasadorima rekao i da je dao nalog da se pripremi sporazum o uzajamnoj pomoći čiji bi potpisnici bili Karabah i Jermenija.

On je otvoreno optužio Tursku da „podržava vojnu avanturu Azerbejdžana protiv naroda Karabaha“. Juče je prvi zamenik ministra odbrane Jermenije - David Tonojan - objavio da je njegova zemlja spremna za svaki mogući razvoj događaja, pa i za - bude li neophodno - direktnu vojnu pomoć Karabahu. Sam Karabah je pokazao spremnost za prekid vatre, ali samo pod uslovom da se azerbejdžanska armija vrati na „ranije pozicije“. Zvanični Baku je na to odgovorio: da „ne može biti nikakvi pregovora i nagodbi na račun teritorijalne celovitosti Azerbejdžana“. Predsednik te zemlje, Iljham Alijev, izjavio je da Jermeni mogu u Azerbejdžanu imati sva građanska prava, ali da „samoopredeljenje naroda ne sme ugrožavati državne granice“. Portparol Ministarstva odbrane Jermenije, Arcrun Ovanisjan, saopštio je danas da je karbahska dalekometna artiljerija preciznom vatrom po položajima azerbejdžanskih snaga faktički uništila cele njihove manje jedinice koje su se iz rezerve kretale prema linijama fronta. Jermenska televizija je pokazala kadrove koji pokazuju kako dejstvuje artiljerija Karabaha kod grada Martakerta i snimak oborenog azerbejdžanskog helikoptera Mi-24, naglasivši da je oboren ručnim lanserom raketa. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA