Najnovije

AMERIKANCI OBEĆAVAJU: Iran neće dobiti rusko oružje!

Amerikanci žele da na bilo koji način spreče naoružavanje Irana ruskom vojnom tehnikom, ali su za to izabrali prilično čudnu taktiku.

Su-30 (Foto: gorod48.ru)

Iz Vašingtona je najavljeno da su Sjedinjene Države spremne da stave veto u SB UN na isporuke ruskog naoružanja Iranu. To ne bi bilo čudno da je Rusija uopšte i podnela zahtev SB UN o isporuci lovaca Su-30 Iranu, što, kako su izjavili u Ministarstvu odbrane Rusije nije slučaj. U Moskvi smatraju da američka pretnja ima spekulativni karakter.
"Embargo na oružje Teheranu više ne postoji. Uspostavljen je novi poredak koji omogućava isporuke oružja Iranu i koji se odnosi na sedam kategorija registra UN o konvencionalnom naoružanju. U ove kategorije ulaze, između ostalog, vojni avioni, udarni helikopteri, ratni brodovi, ariljerisjki sistemi, rakete itd. Formalno, njihove isporuke takođe nisu zabranjene, ali odgovarajući zahtev treba da odobri SB UN", saopštili su u Ministarstvu odbrane Rusije.
Ranije je saopšteno da SAD neće dozvoliti isporuke Iranu ruskih lovaca Su-30 i sistema PVO S-300, jer smatraju da ovakve isporuke treba da dobiju odobrenje SB UN, izjavio je zamenik sekretara Tom Šenon tokom rasprave u senatskom komitetu za naoružanje. "Spremni smo", odgovorio je na direktno pitanje ovim povodom. U komitetu su posebno bili zainteresovani za lovce Su-30. "Ovakve isporuke bez odobrenja SB su zabranjene" i "mi nećemo dati odobrenje za njih", rekao je on. Osim toga, Šenon je izjavio da moguća isporuka ruskih S-300 Iranu takođe izaziva zabrinutost Vašingtona. "Očigledno, mi želimo da Iran ima napredne lovce i kopnene sisteme. Međutim, svim sredstvima ćemo se protiviti sistemima koje Iran može da iskoristi u ofanzivne svrhe", rekao je Šenon. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA