Najnovije

ATINA, GRAD DUHOVA: Grčka u štrajku, obustavljen avio saobraćaj, rad vitalnih institucija i bez informativnog programa

Grčka je u štrajku, 24 sata bez ikakvog avio-saobraćaja, otkazani su do ponoći i svi letovi Er Srbije prema Atini. Zemlja je bez informativnog TV programa, štrajkuju novinari, tehničari... Na ulicama Atine protiv novih penzionih reformi protetstvuju hiljade zaposlenih u javnom sektoru, lekari, inženjeri, advokati, administracija, nema javnog saobraćaja...

Grčka zastava (Foto: pixabay.com)

Ispred parlamenta na Trgu Sintagma je postavljena simbolična giljotina novom zakonu koji predviđa smanjenje penzija od 20 do, čak, 40 posto. Najviše će biti oštećeni „novi penzioneri” koji će u startu imati manje penzije za 20 posto, ali i primaoci subsidijarnih penzija koje će biti umanjenje i do 40 procenata.
Pod pritiskom poverilaca koji, kao uslov za dalju primenu paketa finansijske pomoći zahtevaju rigorozne mere štednje od 5,4 milijardi evra, Ciprasova vlada će morati da ide na ove nepopularne mere. Međutim, pitanje je kako će one proći prilikom izglasavanja u parlamentu 22.aprila jer je nezadovoljstvo prisutno kako u redovima opozicije, tako i  same Sirize.
U slučaju daljeg odlaganja sporazuma sa kreditorima, prema proceni stranih banaka i rejting agencija, Grčka bi ponovo mogla da se suoči sa opasnošću od bankrota i „grekegzita”. Naime, u julu dospeva rata duga prema ECB od 2,2 milijare evra i bez kredita, Atina verovatno neće biti u stanju da ga na vreme plati.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA