Najnovije

PREOKRET: Jemen povratio kontrolu nad jednom od najbitnijih strateških tačkaka Bliskog istoka! (MAPA)

Jemenska vojska i narodne snage te zemlje u nezadrživom naletu stigli su do strateške tačke od svetskog značaja - Bab el Mandeba, na jugu Jemena.

Borbe u Taezu (Foto: printskrin)

Prema izveštaju jemenskog informativnog portala El Masire, jemenska vojska i narodne snage su danas preuzele kontrolu nad uzvisinama iznad Bab el Mandeba, u pokrajini Taez na obali Crvenog mora. Kako se navodi, u operacijama je poginuo veliki broj saudijskih plaćenika. Jemenske snage su nešto ranije preuzele potpunu kontrolu nad gradom Vazeije, na jugu pokrajine Taez. Tesnac Bab el Mandeb je strateška tačka od globalnog značaja jer se sa njega može kontrolisati sav saobraćaj koji ide kroz Crveno more koje je veza Mediterana sa Indijskim okeanom, a jedno je od sedam globalnih čvorišta naftnog saobraćaja. Preuzevši kontrolu nad visinskim predelima koji dominiraju nad njim oslobađanje celog područja postaje pitanje dana.

Saudijska Arabija je, u saradnji sa nekim arapskim zemljama i uz podršku SAD-a, prošle godine započela agresiju na Jemen. Kao cilj, navodi se povratak Mansura Hadija, odbeglog predsednika te zemlje na vlast. U tim napadima do sada je ubijeno i ranjeno na hiljade Jemenaca, pretežno civila, a na desetine hiljada ljudi je proterano sa svojih ognjišta. Čak 80 posto infrastrukturnih, uslužnih i medicinskih objekata u toj zemlji je potpuno uništeno. Izvor: SaharTV/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA