Najnovije

RAZMIŠLJATE O PRESELJENJU: Evo kakav je standard u zemljama Evrope u odnosu na Srbiju

Ako razmatrate preseljenje u drugu državu, bilo zbog posla, studiranja, penzionisanja, ili samo zato jer vam se ta zemlja sviđa, trebali bi biti svesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj domovini. Zavisno o tome gde se selite, mogli bi biti šokirani, ili pak prijatno iznenađeni.

Evropska unija (Foto: pixabay.com)

Ako se preselite u inostranstvo kako bi studirali ili uživali u penziji, verojatno imate konstantni izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju, sve što bi trebalo znati jeset koliko je zemlja u koju idete skupa (ili jeftina) za život u porešenju sa vašom državom.
Kako bi razumeli vrijednosti, zamislite da trenutno živite u Nemačkoj i da trošite 2000 evra mesečno (na stan, namirnice i druge potrepštine te usluge). Ako se preselite u Norvešku, moraćete potrošiti 53% više, iliti 3060 evra mesečno kako bi zadržali isti standard. S druge strane, ako se preselite u Moldaviju, moraćete za iste stvari potrošiti mesečno samo 740 eura.
Ako se preselite pak u drugu državu u nameri da se tamo zaposlite, gornji primer više ne vredi, jer je cena rada glavna stvar koja se menja i o tome zavise vaša buduća primanja.
No problem su drugi troškovi na koje trošite svu istu platu. Na primer, ako svakog meseca trošite u Nemačkoj 2000 evra, i preselite se u Bugarsku, moraćete trošiti samo 1000 evra kako bi kupovali stvari na koje ste navikli u Nemačkoj. Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2600 evra (zato potrošiti 2000 evra nije problem), dok je prosečna plata u Bugarskoj oko 400 evra (oko 6,5 puta manje nego u Nemačkoj), stoga prosečan Bugarin ne može priuštiti da potroši 1000 evra mesečno kako bi živeo standardom kojim živi prosečan Nemac.
Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA