Najnovije

„ZMIJINA“ SVEČANOST U PRIŠTINI: Tači, narko predsednik

Tamo gde je Pablo Eskobar omanuo, Hašim Tači je uspeo. Za razliku od pokojnog kolumbijskog narko-bosa koji je ulaskom u politiku početkom osamdesetihtih „najavio“ kraj svoje krvave vladavine Južnom Amerikom, jedan od najpoznatijih evropskih kriminalaca uspeo je da se uzdigne do mesta predsednika Kosova.

Bravo majstori! (Foto: kryeministri-ks.net)

Tači bi danas u Prištini trebalo da položi zakletvu, dok će sutra biti izvršena primopredaja dužosti između njega i odlazeće predsednice Atifete Jahjaga, a tom činu će prisustvovati većina ambasadora zemalja EU, odnosno onih zemalja koje su priznale Kosovo.
Za Zmijom, kako mu je nekada bio nadimak, i dalje stoji poternica Srbije zbog krivičnog dela terorizma, a pored toga u mnogobrojnim izveštajima, kako KFOR-a, tako i srpske policije označen je kao vođa kriminalne grupe poznate kao „Drenička grupa“, u čije aktivnosti su uključeni i brojni članovi njegove porodice, kao i bivši borci OVK.
Pomenuta grupa drži najmanje 15 odsto ukupnog broja kriminalnih poslova na KiM, koji se odnose na šverc oružja, trgovinu narkoticima, prostituciju, kradena kola i gorivo, kao i finansijske veze s članovima albanske, češke i makedonske mafije. Inače, Tačijeva sestra je udata za Sejdiju Bajruša, jednog od vođa albanske mafije.
- Tačijev blizak saradnik u organizovanju prostitucije, šverca narkotika i oružja je DŽavit Haljiti, koji se između ostalog bavi i poslovima zastrašivanja, ucenjivanja, ali i eliminisanjem njegovih političkih protivnika - kaže naš izvor iz policije.
Dobar deo novca zarađen na ilegalnim poslovima usmerava se u „politički put“ Hašima Tačija, dok se drugi deo dostavlja albanskim terorističkim grupama. Kad se uzme u obzir da je u utorak Europol i Evropski centar za nadzor droga i zavisnosti objavio izveštaj da građani EU na godišnjem nivo u potroše najmanje 24 milijardi evra na narkotike, jasno je koji je posao u ovom trenutku najisplativiji u organizovanom kriminalu.
- Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jedno od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Evropi. Budući da postaje sve više uvezana s drugim oblicima kriminala, čak i s terorizmom, to postaje glavna pretnja unutrašnjoj sigurnosti Evropske unije - istakao je direktor Europola Rob Vejnvrajt.
Kako se navodi u izveštaju, na trgovinu kanabisom otpada 38 odsto maloprodajnog tržišta, što donosi više od 9,3 milijarde evra na godišnjem nivou, dok je na drugom mestu heroin, koji donosi gotovo 6,8 milijardi evra. Opijum se uglavnom proizvodi u Avganistanu, a balkanska ruta je i dalje glavni koridor za ulazak heroina u EU, iako se pojavljuju nove rute iz Afrike, južnog Kavkaza, Sirije i Iraka. Kokain je na trećem mestu, a maloprodajno tržište donosi 5,7 milijardi evra. Kolumbijske i italijanske kriminalne grupe su glavni snabdevači u Evropi, ali rame uz njih je albanska mafija.

„Kosovo neće skoro u EU?“

Kako navodi „Koha ditore“, Kosovo se neće kandidovati za članstvo u Evropskoj uniji odmah nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prištinski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da bi vlada ove godine trebalo da bude veoma efikasna u produbljivanju reformi. „U zavisnosti od tog rezultata, i u punoj saradnji sa institucijama EU, odlučićemo kada ć́emo podneti zahtev za članstvo.“ Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA