Najnovije

PLAĆAJU BOLJE OD AMERA: Kinezi će kupiti Železaru Smederevo!

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju Nacrta okvirnog ugovora o investiranju između Hestil grup co. Ltd, Republika Kina i Republike Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

rts.rs

Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare Smederevo je 5. aprila ove godine otvorila finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku, kineske kompanije Hestil (ranije englesko ime: HBIS). U prisustvu predstavnika Hestila, Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove. Hestil je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 miliona evra. 
Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva.
Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca. Imovina Železare Smederevo, tada pod nazivom "Sartid", prodata je 2003. godine u stečajnom postupku, lišena svih dugova, za samo 23 miliona dolara. Operacija je obavljena u toku akcije "Sablja", 19 dana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, koji je lišen života 12. marta te godine.  Tada je Sartid u stečaju prodat holandskoj of šor firmi "Tarobi beher 1", koja je vlasništvo potom prenela firmi "US Stil Balkan", ispostavi američke kompanije "US Stil". Spekulisalo se da je preprodaja koštala pola milijarde evra.  Za ovu kriminalnu prodaju Sartida niko nije odgovarao iako je ona bila na mestu broj 1 sa spiska 24 korupcionaške privatizacije obavljene u Srbiji, za koje je Evropska komisija insistirala da se istraže.  Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA