Najnovije

ZAINATIO SE: Vlasnik neće da proda Hitlerovu žutu kuću, Austrija preti - "Onda ćemo je oduzeti"

BRAUNAU NA INU - Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije razmatra mogućnost da liši privatnog vlasnika prava svojine na kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler, saopštile su novine Oberesterajhiše nahrihten.

Hitlerova kuća u Braunau na Inu (foto: Jutjub printskrin)

Radi se o dvospratnoj kući porodice Pomer u Braunau am Inu, u kojoj je 1889. godine rođen budući fašistički diktator. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od 1972. godine je zakupac kuće, a zatim je vodilo neuspešne pregovore sa vlasnikom o kupovini kuće, navodi Oberesterajhiše nahrihten. Zdanje je korišćeno kao obrazovna ustanova i kao gradska biblioteka, a nakon što su vlasti prestale da je iznajmljuju, u njemu su se nalazili ateljei i centar za ljude sa ograničenim potrebama. Od 2011. godine, zgrada koja može da se iznajmi za 4.800 evra mesečno je prazna.
„Ministarstvo je rešilo da razmotri metode za eksproprijaciju u okvirima odgovarajućih pravnih postupaka. Lišavanje prava svojine je jedini put da se isključi korišćenje kuće u cilju nacionalsocijalizma“, izjavio je predstavnik za medije Ministarstva Karl Hans Grundbek.
Vlasnici kuće bi u slučaju eksproprijacije dobili kompenzaciju, dodao je Grundbek. 
Izvor: sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA