Najnovije

"Najveći izazov za Srbiju biće Bosna, a ne Kosovo"

Profesor Univerziteta DŽon Hopkins Danijel Server izjavio je da će za Srbiju najveći izazov u okruženju biti Bosna, a ne Kosovo, kao i da je Srbija okružena izvorima nestabilnosti, te je prirodno da ona i njen premijer žele da ih bude što manje.

Profesor Univerziteta DŽon Hopkins Danijel Server (Foto: Jutjub)

- Najveći izazovi za Srbiju biće, mislim, Bosna, a ne Kosovo, kao što ste možda očekivali, zato što jednostavno nije jasno na koji način Bosna kao država može efikasno da funkcioniše sa ustavom koji ima danas - rekao je Server za B92.
Prema njegovom mišljenju, podele u BiH sačuvane su u dejtonskom Ustavu i kako smatra, pokazuje se da je vrlo teško ostvariti napredak na putu reformi sa tim Ustavom. - Odnosi Banjaluke i Beograda su važni, odnosi Sarajeva i Beograda su isto tako, pa mi se čini da je Milorad Dodik stavio Srbiju u težak položaj, time što je nastavio da ističe pravo na održavanje referenduma za nezavisnost. Potpuno je nemoguće Srbiji da pozdravi te stvari, a opet, teško joj je da ne podrži Srbe u BiH. To je problem - smatra Server. Istakao je da Vašington želi da se BiH sačuva kao jedinstvena država i da efikasno funkcioniše kao država u pravcu članstva u EU i tu, prema njegovom mišljenju, leži problem. - Vašington neće odustati od jedinstvene Bosne i iskreno ne verujem da će i Srbija i Hrvatska odustati od takve Bosne, jer sve drugo predstavlja još veći problem. Moramo da smislimo kako da promovišemo jedan funkcionalan sistem unutar BiH, koji može da pripremi tu zemlju za članstvo u EU i to znači puno političkih i ekonomskih reformi i verovatno znači na kraju neku vrstu novog ustavnog aranžmana - smatra Server. Ističe kao jako bitan stav Beograda prema BiH i navodi da ne očekuje da će bilo ko u Beogradu biti nezainteresovan za dobrobit Srba u Bosni. - To je potpuno legitimna zabrinutost, ali, istovremeno, jasno je da bi Beograd voleo da u BiH i drugim zemljama na Balkanu vidi jednu funkcionalnu evropsku državu, a to znači u izvesnoj meri "potkopavanje" ciljeva koje je sebi postavio Milorad Dodik, a koji nisu kompatibilni sa evropskom državom BiH - rekao je Server. On je kao dobre ocenio odnose Srbije i SAD i naglasio da se stiču uslovi za dolazak američkih investitora u Srbiju, dok kao "neprijatnost", ali ne i veliki problem vidi činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA