Najnovije

SKANDALOZNA ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA: Branilac Haradinaja sudija u žalbenom procesu Šešelju!

HAG - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je sudije za Žalbeno veće, koje će razmatrati žalbu haškog tužilaštva na presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Vojislav Šešelj (Foto: SRS)

Bivši branilac Ramuša Haradinaja, britanski pravnik Ben Emerson, biće jedan od petoro sudija koje će odlučivati o žalbi tužilaštva na oslobađajuću presudu koju je Haški tribunal izrekao Vojislavu Šešelju.

Kako je saopšteno u Hagu, Emerson će biti jedan od članova žalbenog veća u procesu Šešelju, kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, dugogodišnji predsednik Tribunala i sudskog Mehanizma koji ga nasleđuje.

Emerson je bivšeg vođu OVK dva puta uspešno branio pred Tribunalom.

Prvi put, Haradinaj je 2008. oslobođen krivice za ratne zločine nad Albancima i Srbima u okolini Dečana. Posle usvojene žalbe Tužilaštva, suđenje je delimično ponovljeno, ali je i na kraju tog procesa Tribunal 2012. oslobodio Haradinaja.

Emerson je, posle te presude, oštro napao bivšu glavnu tužiteljku Karlu Del Ponte što je uopšte podizala optužnicu protiv Haradinaja.

U žalbenom veću u procesu Šešelju biće još sudije Florans Arej iz Kameruna, Li Mutoga iz Kenije i Ivo Rosa iz Portugala.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je Šešelja, 31. marta, krivice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993, a Tužilaštvo je u žalbi ocenilo da je presuda "nerazumna" i "neobrazložena". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA