Najboljeg ukusa su jagode srednje veličine jer veći plodovi često nisu tako sočni, napominju nutricionisti.
- Male jagode, s druge strane, mogu da imaju puno semenki, a često su i previše tvrde. Jednom kad su ubrane, jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo da potamne i izgube kiselost. Iz tog razloga nikad ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će za dan-dva biti bolje. Kupujte ih već zrele i trošite što pre (u roku od 2-3 dana čuvane u frižideru) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju pljesan - kaže nutricionistkinja Sandra Krstev.
Ona dodaje kako su jagode odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šoljom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom. Jagode se ističu i sadržajem mangana, kalijuma i folne kiseline. Kako biste sačuvali jagode za celu godinu, iskoristite ih za domaće likere, rakije ili zdrave džemove bez štetnih aditiva. Pre zamrzavanja jagode očistite od peteljki, uvaljajte u šećer pa složite na poslužavnik s dovoljno razmaka između svake.
Tako će sačuvati oblik za ukrašavanje poslastica ili dekoriranje čaša za sokove i koktele. Za sok očišćene jagode zgnječite i stavite u veliku teglu. Na svaki kilogram jagoda dodajte 200 g šećera. Ostavite poklopljeno na hladnom mestu od dva do tri dana, a nakon toga ih procedite kroz gazu. Na svaki litar soka dodajte 80 g šećera, dobro promešajte, stavite u veću posudu s vrućom vodom i pasterizujte sirup. Soku ili sirupu dodaje se i limunska ili vinska kiselina, koje ga čuvaju od kvarenja.
Domaći sok za sočne i aromatične deserte
Koru nakon pečenja premažite jednom ili dvema kašikama soka od jagoda. Jagode možete i osušiti na suncu, u dehidratoru ili rerni. Uz malo strpljenja lako je pripremiti i zdravi čips od jagoda. Najpre ih isecite na tanke kriške pa premažite sirupom od vode, šećera i limuna.
Sušite ih oko pet i po sati na 60°C. Sušene komadiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko meseci pa ih dodajite u kolače, keks, sladoled, jogurt ili u žitarice za doručak.
Domaće energetske pločice Zagrte rernu na 250°C. Prekrijte posudu masnim papirom. Pomešajte zobene pahuljice, sušene jagode, bademe, kokos, semenke i začine u posudi. Zagrejte puter i med na laganoj vatri. Dodajte so i vanilu. Vrućim sastojcima prelijte sastojke iz činije. Promešajte smesu i izlijte na papir. Pecite 60 minuta. Kad se ohladi, isecite i uživajte!
Jagode su odlične u kompotu ili ukuvane u džem s vanilom, sirupom od bazge, pa čak i čilijem. Izvor: 24sata.hr