Najnovije

REŠENA MISTERIJA PETKA TRINAESTOG: Ovo sigurno niste znali

Danas je petak 13. dan koji mnogi smatraju kao baksuzan i nesrećan dan. Mnogi su sujeverni pa na taj dan pa menjaju posteljinu kako ne bi imali košmare, ne seku nokte, ne idu na put i ne započinju nikakav posao.

Crna mačka - simbol petka 13. (Foto: pixabay.com)

Najveći doprinos lošem imidžu povezanosti broja 13 sa petkom, daju istorijske činjenice. 13. oktobra 1307. u petak Filip IV francuski kralj, pohapsio je i na lomači spalio gotovo sve tadašnje vitezove Templare. Dva američka predesnika Abraham Linkon i DŽon Kenedi ubijeni su na petak 13.
I Biblija priča o petku i broju 13 kao o nečem posebnom. Na taj dan su Adam i Eva izbačeni iz raja, a i veliki potop počeo je takođe na taj dan. Poznata je priča o 12 Isusovih apostola i Judi kao 13-tom.
Poznato je i verovanje da se veštice sakupljaju u broju 12, a da je 13. mesto rezervisano za Đavola.
Teoretičar Donald Dosej veruje da je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog mita. Naime, 12 bogova u Valhali imalo je zabavu na koju je došao i 13-ti, nezvani gost, zao i pokvaren bog Loki. On se zabavljao tako što je učinio da Hoder, slepi bog tame strelicom pogodi boga veselja i zadovoljstva Baldera, koji je umro a celom zemljom je zavladala tama. Od tog trenutka petak 13. se smatra zloslutnim.
Strah od ove brojke nije zanemarljiv. Dosej tvrdi da 80 odsto nebodera u svetu nema 13. sprat, veliki broj aerodroma nema 13. izlaz na piste.
Tomas Fermsler, matematičar i naučnik, veruje da je broj 13 samo ozlograšen i da on „pati“ jer se nalazi iza broja 12. Numerolozi broj 12 smatraju kompletnim brojem, jer godina ima 12 meseci, postoji 12 zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 Isusovih apostola.
U starom veku petak je bio kao i nedelja, dan posvećen za odmor i molitvu.
Čak i u poslovnom svetu ima sujeverja, pa mnogi luksuzni hoteli nemaju sobu sa brojem 13, u nekim avionima nema 13. reda ili broja sedišta. Za „apokalipričnu 2012.“ godinu rečeno je da ima tri crna petka. 
Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA