Najnovije

PRVI SRBIN NA KiM OTET PRE 18 GODINA: "Tači je parama iz Fonda Žute kuće kupio čelnike FIFA i UEFA"

BEOGRAD - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije obeležilo je danas ispred Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Beogradu 18 godina od prve otmice srpskog civila na KiM koje je izvela teroristička OVK.

Simo Spasić pokazuje sliku otetog brata Žarka (foto: Pravda)

Na današnji dan, 14. maja 1998. godine, albanski teroristi su sa površinskog kopa Belaćevac oteli rudara Žarka Spasića, koji je najverovatnije skončao život u Žutoj kući u Albaniji.  NJegov rođeni brat Simo Spasić, koji je i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, podseća da Udruženje poseduje video snimak o logoru Likovac, gde su bili zatočeni Srbi, a među njima i Žarko Spasić. Kako navodi, logor je držao komandant OVK Fatmir LJimaj.

- Haškom tribunalu, Unmiku i Euleksu predat je taj video zapis o srpskim logorašima, koji su zaplenili srpski specijalci u borbi sa albanskim teroristima i kidnaperima u mestu Lukovac, ali pravdu i dalje nismo dobili. Žarko Spasić je imao troje dece, a u trenutku otmice ostavio je i bebu od 26 dana - istakao je Spasić u izjavi za Pravdu nakon završenog protesta.  On je rekao da su zahtevi porodica žrtava da se najpre utvrdi da li su mučenici i dalje zatočeni negde u Albaniji.  - Tražimo i da Specijalni sud za zločine UČK nad Srbima procesuira vođe UČK kojima mora suditi po komandnoj odgovornosti. Kao što je Haški tribunal presudio srpskim generalima po komandnoj odgovornosti, tako mora isti princip da bude primenjen i za lidere albanskih terorista. Samo tako može neke pravde. Nije pravedno da zločinci budu predsednici, premijeri i ministri nekakve lažne države Kosovo - ukazao je Spasić.

On je ponovio i zahtev Udruženja da se u centru Beograda postavi spomenik srpskim žrtvama stradalim od ruke terorističke OVK i od NATO bombi. - Spomenik treba da bude sa slikama stradalih civila, vojnika i policajaca i da bude postavljen u Pionirskom parku. To je idealno mesto jer su tu pored Predsedništvo Srbije i Skupština Beograda, a preko puta i Skupština Srbije - naveo je Spasić dodavši da porodice i 2.500 duša ubijenih "vape za pravdom". Spasić se osvrnuo i na jučerašnje učlanjenje Kosova u Svetsku fudbalsku federaciju - FIFA, ali i u druge sportske organizacije. - Odgovorno tvrdim da je Hašim Tači novcem iz "fonda" Žute kuće kupio čelnike FIFA, UEFA, FIBA i druge, kako bi Kosovo bilo primljeno u sportske  institucije. Kamo sreće da i Republika Srpska bude primljena u FIFA i UEFA na isti način - rekao je Spasić. Današnji protest održan je sa početkom u 12:44 časova, prema vremenu Rezolucije UN 1244 koju niko ne poštuje.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA