Najnovije

KLJUČA CRNO MORE: NATO dovlači pojačanja zbog ruskog "Kalibra"

Uticajni britanski list Fajnenšel Tajms (FT) objavio je da NATO veoma zazire od dolaska ruskih krstarećih raketa Kalibar u Crno more.

Ispaljivanje "Kalibra" (Foto: JuTjub)

Rakete Kalibar su postale poznatije široj javnosti nakon što su ruski ratni brodovi iz Kaspijskog mora, a potom i iz istočnog dela Mediterana, gađali baze i položaje Islamske države u Siriji. Isti list navodi da u zapadnoj vojnoj alijansi smatraju da Rusija preko raketa Kalibar u Crnom moru "realizuje strategiju suprotstavljanja alijansi pod šifrovanim nazivom A2AD".
FT naglašava da su, dva meseca uoči samita alijanse u Varšavi, mnogi njeni članovi zabrinuti zbog toga što Moskva povećava vojno prisustvo u Crnom moru i oko njega. List bez ikakve rezerve citira ocenu turskog predsednika, Redžepa Erdogana, da Rusija Crno more pretvara u "ruskog jezero", dodajući njegov apel da NATO "osnaži svoje pozicije na Crnom moru, kako bi ono postalo more stabilnosti". Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, odbila je da komentariše Erdoganove reči o "ruskom jezeru", stavljajući jasno do znanja svoje mišljenje rečima: "Ja nisam lekar". Vojni rukovodioci NATO pod navodnom ruskom strategijom A2AD (anti-access/aerial denial) podrazumevaju – onemogućavanje pristupa i prodiranja u crnomorski vazdušni prostor.
Oni tvrde da Rusija nastoji da oformi svoju zonu uticaja i da zato ometa NATO snage, to jest njihove brodove i avione tokom plovidbe i naleta u blizini njenih granica. Zapadna alijansa Crno more smatraju centralnom tačkom tog plana jer ruski brodovi naoružani raketama Kalibar iz tog mora mogu pogoditi (i uništiti) svaki cilj "između Kaira i Viljnusa". FT tvrdi da je Moskva u jačanje svoje crnomorske flote i mogućnosti na tom moru nakon 2010. uložila milijardu dolara. List naglašava da će alijansa povećati broj patrolnih i izviđačkih letova svoje avijacije iznad Crnog mora. Izvor: fakti.org/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA