Najnovije

OVO JE NAJVEĆI AVION NA SVETU: Na njegov krov može da se smesti svemirski brod (VIDEO)

Najveći transportni avion na svetu An-225 "Mrija" doleteo je u Australiju nakon četvrodnevnog puta, a prilikom sletanja okupilo se oko 20.000 građana, saopštili su lokalni mediji.

Najveći avion na svetu (Foto: Jutjub)

Avion je poleteo iz Praga u sredu, nakon čega je napravio tri stanice, u Turkmenbašiju, Hajderabadu i DŽakarti i zatim doleteo u Pert.
An-225 „Mrija“ je najteži avion na svetu i ima dužinu od 84 metra, a dužina aviona od vrha jednog do vrha drugog krila iznosi 88 metra. Može da prenese duplo više tereta nego Boing 747.  - Može se porediti sa avionom od pet spratova - kaže jedan od zaljubljenika u avione Henton Harmadi. Avion, nosivosti 250 tona, proizveden je u Ukrajini na osnovu nešto manjeg Antonova An-124 „Ruslan“, a prvobitno je razvijen za potrebu sovjetskog svemirskog programa, prvenstveno za transport orbitera „Buran“, koji se prenosio na poleđini ovog aviona.
Prilikom sletanja ovog najvećeg transportera okupilo se oko 20.000 Australijanaca koji su želeli da pogledaju "leteću gromadu", a zbog velikog interesovanja u blizini aerodroma se stvorila neverovatna saobraćajna gužva.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA