Najnovije

Dačić: Tražićemo od NJujorka pomoć u obnovi crkve

NJUJORK - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je u nedelju parohijski dom i srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava u NJujorku, koja je na Uskrs izgorela u požaru, i poručio da će Vlada Srbije pomoći da se obnovi crkva i tražiti od grada NJujorka da pomogne u njenoj rekonstrukciji.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

"Mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve postoji srpska crkva i da, na taj način, nastavimo dugogodišnju tradiciju", poručio je Dačić.
On je istakao da se još vodi istraga o uzroku požara u toj crkvi, i poručio da će srpska zajednica insistirati na ustanovljenju potpune istine o tome šta se dogodilo.
"Pored novca, koji će se verovatno dobiti do osiguravajućih kuća, mi ćemo putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti od grada NJujorka da pomogne u rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove crkve, pošto ova zgrada spada u kulturno dobro, staro više od jednog veka", rekao je Dačić.
Obnova crkve, ocenio je Dačić, izuzetno je značajna za srpsku zajednicu, koja živi u NJujorku, kao i "za naše zajedništvo i srpski duh".
Istakavši da je tokom svoje posete uočio "črvst zajednički duh i rešenost da se crkva obnovi", Dačić je pozvao institucije, građane i srpska udruženja širom sveta da pokažu solidarnost kako bi se to i dogodilo da se crkva što pre obnovi.
Starešina crkve Svetog Save Đokan Majstorović istakao je da su nakon požara, dobili puno podrške od "svih ljudi dobre volje", kao i od drugih hrišćanskih crkvi, najviše Protestantske i Rimokatoličke crkve, koje su ponudile svoje prostore za obavljanje nedeljnih službi.
"Ovo nas je okupilo i ohrabrilo. Srpska zajednica se probudila i podigla veoma odgovorno i ozbiljno kako bi sačuvala svoju crkvu", ocenio je Majstorović.
On je dodao da očekuje i od grada NJujorka i države NJujork da pruži pomoć jer je, kako je ocenio, reč o "ogromnom projektu" i zahvalio se 
šefu srpske diplomatije što je našao vremena da poseti crkvu Sveti Sava.
Predsednik crkvenog izvrsnog odbora crkve Svetog Save Nenad Milinković zahvalio se Dačiću, srpskoj državi, gradu NJujorku i pripadnicima drugih verskih zajednica, naročito episkopalcima i protestantima, na pruženoj pomoći.
On je dodao da parohijani te crkve daju jedni drugima "snagu i kontinuitet da će izdržati" i dodao da je "ubeđen da će srpska zajednica" istrajati i da će crkva biti obnovljena. Pogledajte OVDE, Dačić ima priliku da iznese primedbe na ovaj izveštaj Ban Ki-muna. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA