Najnovije

Istorijska poseta predsednika Kine Si Đipinga Srbiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pomoćnik ministra spoljnih poslova Kine Liu Haising saglasili su se danas da je predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đipinga Beogradu istorijska i da će odnose dve zemlje dodatno učvrstiti i produbiti.

Tomislav Nikolić i Si Điping (Foto: Jutjub)

Nikolić je dodao da je dolazak kineskog predsednika veoma važna poruka, koja svedoči o tome koliko Kina ceni prijateljstvo sa Srbijom. Predsednik Srbije je tokom razgovora sa gostom iz Kine konstatovao da su odnosi dve države na uzlaznoj lini. „Kina možda ima veći obim razmene i investicija sa drugim zemljama, ali teško da će naći zemlju u kojoj uživa veće poštovanje”, rekao je predsednik Srbije.
Govoreći o izuzetnim političkim odnosima dve zemlje, Nikolić je naglasio da saglasnost u važnim političkim pitanjima, kao što je uzajamna podrška teritorijalnom suverenitetu i integritetu, neprekidno traje dugi niz godina i predstavlja snažan temelj za unapređenje odnosa i u drugim segmentima. On je posebno nagasio zahvalnost na principijelnom stavu Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Liu Haising je preneo iskrene pozdrave predsednika Kine predsedniku Nikoliću, ocenivši da je od njegovog dolaska na čelo države, saradnja dve zemlje dostigla novi nivo. Zvanična poseta predsednika Srbije Kini, kao i učešće na obeležavanju pobede nad Japanom i fašizmom u Drugom svetskom ratu, u kome su učestvovali i predstavnici srpske vojske, predstavlja snažan signal iskrenog prijateljstva, dodao je Liu.
„Mi visoko cenimo podršku Srbije politici jedne Kine i razumevanju oko pitanja Južnog kineskog mora. Istovremeno Kina ima čvrst stav na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i posvećenost dijalogu, kao jedinom načinu rešavanja problema Kosova i Metohije”, naglasio je Liu.
On je dodao da će predstojeće potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu, dalje doprineti jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje i vrlo brzo povećati obim zajedničkog poslovanja kineskih i srpskih kompanija i uvećati broj kineskih investicija. Nikolić je takođe konstatovao da je Kina uprkos naporima očuvala stabilan trend razvoja i poručio svom sagovorniku da je Srbija odlično mesto za investicije iz Kine i da naša zemlja poseduje brojne komparativne prednosti za ulaganje u proizvodnju.
Predsednik Srbije je naglasio da je veoma važno da predsednik Kine tokom posete, obiđe i Železaru Smederevo, konstatujući da se njegova želja: ulaganje u proizvodnju, ispunila ulaganjem kineske strane u srpsku železaru. Istovremeno je podsetio na veoma važan projekat, a to je izgradnja plovnog puta, između Dunava i Egejskog mora. „To je projekat, koji će doneti brojne prednosti, od skraćenja plovnog puta za preko dve hiljade kilometara, izgradnje hidrocentrala, navodnjavanja poloprivrednog zemljišta, do rešavanja ogromnog problema sa poplavama, sa kojima se Srbija suočava sve više i sve češće” rekao je Nikolić, naveodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije. Pomoćnik ministra spolnih poslova Liu Haising je rekao da će kineska strana ozbiljno pristupiti razmatranju svih predloga i sugestija srpske strane.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine Liuom Haisingom, sa kojim je razgovarao o poseti predsednika NR Kine Si Đipinga Srbiji. „Ta poseta potvrđuje naše dobre bilateralne odnose, koji će u budućnosti biti još bolji”, istakao je Vučić na početku sastanka. Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, tokom susreta razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti infrastrukture, energetike i telekomunikacija. Vučić je istakao da je zadovoljan poslovima koje kineske kompanije obavljaju na teritoriji Srbije kada su u pitanju infrastrutkurni projekti.
On je zahvalio na političkoj podršci kineske strane za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenitata Republike Srbije i dodao da Srbija, kao iskren prijatelj, podržava politiku jedne Kine. Haising je preneo je premijeru Vučiću pozdrave i čestitke predsednika Si Đipinga i premijera Li Kećanga povodom izborne pobede, istakavši da je srpski premijer veliki prijatelj kineskog naroda i da je mnogo učinio za unapređenje kinesko-srpskog strateškog partnerstva. 
On je naglasio da je dolazak kineskog predsednika u Srbiju od izuzetne važnosti, jer je to prva poseta nakon 32 godine. „Predsednik Si Điping svoj boravak u Evropi započeće posetom Republici Srbiji, kako bi pokazao značaj koji Srbija ima za Kinu”, izjavio je Haising. Vučić je izrazio želju da sa predsednikom Kine poseti Železaru kao najznačajniji primer uspešne saradnje dveju zemalja.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA