Najnovije

VLADIKA SE ŽALIO IRINEJU: Ogovaraju me na internetu!

Ako se po jutru dan poznaje... U manastiru Pećka patrijaršija u Peći služenjem svete arhijerejske liturgije u subotu je zvanično počelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, a radni deo najvažnijeg crkvenog zasedanja počinje danas u Beogradu, u Partijaršijskom dvoru.

Vladika Sergije (Foto: Jutjub)

Za ta dva dana već se izdešavalo pregršt zanimljivih stvari. O tome najbolje svedoči to što je vladika Sergije srednjoevropski tražio da mu Sinod pošalje komisiju „jer su ga njegovi saradnici u eparhiji ogovarali na internetu!“.
- On se požalio patrijarhu i episkopima da je pregledom IP adresa uz pomoć nemačke policije otkrio da su pogrde na njegov račun dolazile sa IP adrese njegovog prvog saradnika Milana Pejića i još desetak popova. Svi su bili iznenađeni, što je vladika već na samom početku zasedanja, osim brojnih tema koje ih očekuju, u prvi plan stavio svoje lične nezgode i time opteretio patrijarha - prepričava odlično obavešteni izvor iz vrha SPC.
On otkriva i da će inicijativa za smenu vladike banatskog Nikanora po svemu sudeći propasti. 
- Iako se to očekivalao, najverovatnije neće biti smenjen jer uživa zaštitu vladike bačkog Irineja, koji pored mitropolita Amfilohija ima jednu od ključnih uloga u donošenju važnih odluka za SPC. Vladika Irinej je navodno izgladio stvari sa njegovim pobunjenim popovima, koji su se žalili patrijarhu na zloupotrebe vladike Nikanora - priča izvor za "Alo". On dodaje da će jedna od glavnih tema Sabora, čiji zvaničan deo počinje danas u 17 časova, biti organizacija svepravoslavnog sabora.
- Moguće je da će u tom svetlu biti pomenut i sasatanak ruskog patrijarha Kirila sa papom Franjom, koji je doveo do izvesnih sukoba u Ruskoj pravoslavnoj crkvi - navodi sagovornik, potvrđujući i saznanja da se na ovom Saboru može očekivati „vaskrsnuće“ Filareta.
- Gotovo sigurno će se razmatrati zahtevi vernika iz eparhije Milševske, kao i muslimana iz Prijepolja i drugih okolinih mesta da bude vraćen smenjeni vladika Filaret - kaže izvor.
Podsećamo, kao što je „Alo“ već pisao, smenjeni vladika Filaret intenzivno je počeo da skuplja potpise pristalica u želji da bude vraćen na funkciju, a nije isključena mogućnost da neki od vladika izađe s takvim predlogom pred patrijarha Irineja.
Liturgija u Prizrenu
Patrijarh SPC služio je juče liturgiju u delimično obnovljenom srpskom pravoslavnom Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, kojoj su, osim vernika, prisustvovali i ministar pravde Nikola Selaković, direktor vladine Kancelarije za KiM... Posle liturgije je na prijem sa ambasadorima i drugim zvanicama u Vladičanski dvor došao i muftija kosovski Naim Trnava, pa su svi obišli Bogosloviju Sveti Kiril i Metodije.
Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA