Najnovije

AMERIKANCI LAŽU: Rusi oštro demantovali navode o bazi u Palmiri

Iako u pozadini susreta ruskog i američkog šefa diplomatije na mirovnim razgovorima o Siriji u Beču, "informacija" o uspostavljanju ruske vojne baze u Palmiri koja je prohujala svetskim medijima, izbila je u prvi plan međunarodnih odnosa.

Lavrov i Keri u Beču (Foto: XinHua)

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je "lažnim" medijske tvrdnje iz SAD-a da Rusija navodno uspostavlja vojnu bazu u drevnom sirijskom gradu Palmiri. TASS prenosi izjavu portparola tog ministarstva generalmajora Igora Konašenkova koji tvrdi da se u Palmiri nalazi "samo privremeni kamp za vojne inženjere, koji tamo učestvuju u čišćenju od mina u gradu". AP je ranije preneo objavu Inicijative za kulturno nasleđe američke Škole orijentalnih istraživanja koja tvrdi da ruska vojska gradi vojne baze u gradu u centralnoj Siriji i arheološkom lokalitetu Palmiri, u zoni koja je pod zaštitom Uneska. Ta američka institucija objavila je satelitske snimke na kojima se vide gradilišta u severnom delu drevnog grada koji su oštetili borci Islamske države, prenosi AP. Sirijske trupe uz podršku ruskih vazdušnih snaga su u martu preuzele Palmiru od Islamske države. Šef odeljenja za zaštitu antikviteta i muzeja Mamun Abdulkarim potvrdio je danas, u izjavi za AP, da Rusi grade male barake u kojima se nalaze kancelarija i klinike i dodao da od njegove organizacije niko nije tražio dozvolu za zidanje tih objekata.

Lavrov i Keri bez dogovora

Danas je u Beču održan međunarodni sastanak o sirijskom konfliktu na kom su osim predstavnika Rusije i SAD, koji i predsedavaju grupom, učestvovali i Evropska unija, Arapska liga, Ujedinjene nacije, Kina, Iran i Turska. Sastanak je završen bez određivanja datuma za nastavak mirovnih pregovora i uz neodređeno obećanje da će se raditi na uspostavljanju trajnog prekida vatre. Kako je naveo američki šef diplomatije DŽon Keri, na sastanku se nametnuo 1. avgust kao "okviran datum" do kog bi učesnici u sukobima u Siriji trebalo da se dogovore o "političkoj tranziciji", što je termin koji zapadni zvaničnici vole da koriste umesto "svrgavanje Bašara al Asada". On je dodao i da međunarodna zajednica neće ostati da sedi skrštenih ruku ako sukobljene strane preduzmu inicijative koje nisu za mir. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle istog sastanka da Moskva ne podržava Asada, već borbu protiv terorizma. "Mi (Rusija) ne podržavamo Asada, već borbu protiv terorizma. Na terenu realno nema efikasnijih snaga od sirijske vojske, uprkos njenim slabostima", rekao je Lavrov. Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA