Najnovije

OPERACIJA "VRH KOPLJA": Nova gomila NATO trupa dolazi na istok Evrope!

Iako samit NATO zemalja po pitanju jačanja vojnog prisustva na istoku Evrope tek treba da se održi, čelnici Alijanse već su odredili pet novih bataljona koji će se priključiti prisutnim trupama na već prebukiranom prostoru pribaltičkih država.

NATO trupe (Foto: nato.int)

NATO razmatra mogućnost raspoređivanja novog međunarodnog vojnog kontingenta u baltičkim zemljama, izjavio je danas Jens Stoltenberg. Generalni sekretar zapadne vojne alijanse istovremeno je otkrio da se razmišlja o "nekoliko bataljona", ali da odluka o njihovoj dislokaciji još nije doneta.
NATO na svom samitu u julu u Varšavi treba da utvrdi koncepciju širenja svoje infrastrukture i vojnog potencijala na Istoku Evrope. Ta operacija već je dobila ime 'Vrh koplja'. Nezvanično se barata sa "pet elitnih bataljona" koji će biti postavljeni uz zapadne granice Rusije. Međutim, čak i američki vojni eksperti priznaju da je ta koncepcija besmislena jer bi ti bataljoni bili uništeni pre nego što bi alijansa stigla da im - u prvim danima eventualnog rata sa Rusijom - pošalje pomoć. Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, ocenio je da je te bataljone izdejstvovala rusofobska manjina u alijansi koja nastoji da je mobiliše na antiruskoj osnovni. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA