Najnovije

EPIDEMIJA U SRBIJI: 10.000 osoba boluje od zapaljenskih bolesti creva

U Srbiji skoro 10.000 osoba boluje od zapaljenskih bolesti creva - Kronove bolest i ulceroznog kolitisa, od čega su 20 odsto deca i mladi do 20 godina.

Zdravstvo (Foto: pixabay.com)

To se danas moglo čuti na manifestaciji pod sloganom "Put ka srećnijem detinjstvu", koja je održana na Kalemegdanu povodom Svetskog dana borbe protiv zapaljenskih bolesti creva. 
"Veliki broj obolele dece se povlači u sebe, izostaje iz škole", rekao je predsednik udruženja pacijenata LJiljan Đaković.
Na prostoru Muzičkog paviljona organizovana je velika likovna radionica u kojoj su učestvovali učenici srednje dizajnerske škole i škole crtanja za decu, a više od dvadesetoro dece crtalo je na temu "Sreća", a nacrtani radovi biće uramljeni i poklonjeni dečijim bolnicama u Srbiji. 
Osim toga predstavnici udruženja i lekari razgovarali su sa građanima i delili edukativne materijale, kako bi i na taj način upoznali javnost o zapaljenskim bolestima creva koje najčešće pogađaju mladu i radno sposobnu populaciju.
Pedijatar gastroenterologije u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu dr Mirjana Stojšić istakla je da su Kronova bolest i ulcerozni kolitis hronične zapaljenske bolesti creva čiji uzrok nije poznat, a tok bolesti je nepredvidiv. 
"Nakon započinjanja lečenja, bolest se može smiriti i kontrolisati lekovima, ali ne mogu se izlečiti u potpunosti", naglasila je ona.
Uz lekove i praćenje, kako kaže, mlada osoba sa hroničnom zapaljenskom bolešću creva može voditi pun i produktivan život, kao i da te bolesti nisu zarazne i da se ostala deca sa kojima je bolesnik u kontaktu, ne mogu razboleti.
Stojšić pojašnjava da se zapaljenske bolesti creva manifestuju prolivom, nekada i krvavim stolicama, slabošću, umorom, a često i jakim grčevima u stomaku koji se pojavljuju naglo, bez prethodnog upozorenja.
"Kao posledica bolesti kod dece se mogu javiti niži rast, zakasneli pubertet, a ponekad deca mogu imati promene na koži i na zglobovima", naglasila je dr Stojšić i dodala da je važno na vreme prepoznati oboljenja i početi sa terapijom.
"Dijagnostičke procedure dostupne za ovaj uzrast nisu dovoljne, a u Srbiji je mali broj pedijatara koji se bave lečenjem zapaljenskih bolesti creva", rekla je ona.
Pedijatar gastroenterologije iz Instituta za majku i dete Ivana Kitić kaže da je u Srbiji postavljanje dijagnoze često otežano i da nije problem nedostatak lekova, jer pacijenti imaju mogućnost da primaju savremene biološke terapije, već nedovoljno znanje o bolestima.
"Zbog toga planiramo da u narednom periodu radimo na edukaciji lekara, naročito pedijatara u domovima zdravlja kako bi se bolest prepoznala i na vreme započelo sa lečenjem", zaključila je dr Kitić.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA