Najnovije

FRKA U LDP: Jovanović ostaje bez fotelje u vladi i poslaničkog kluba

Kako saznaje „Alo!“, definitivno u Vladi Srbije neće biti mesta za Čedomira Jovanovića i njegov LDP.

Čedomir Jovanović (Foto: Jutjub)

- Čeda najverovatnije neće dobiti poziv da uđe u Vladu Srbije sa SNS-om - tvrdi za list dobro obavešteni sagovornik iz Vlade.
Ostanak LDP-a u opoziciji upalio je znak za uzbunu u stranci Čedomira Jovanovića jer će, nakon propalog pokušaja i nadanja da će ih Vučić pozvati u Vladu Srbije, imati problem i da sastave svoj poslanički klub u Skupštini Srbije, jer im treba pet poslanika.
LDP je u srpski parlament ušao kao deo koalicije LDP-SDS-LSV i po koalicionom dogovoru imaće 3 poslanika plus Žarka Koraća, koji je bio na njihovoj izbornoj kvoti, što nije dovoljno za formiranje samostalnog poslaničkog kluba u srpskom parlamentu.
- U stranci su zabrinuti zbog situacije u vezi sa poslaničkim klubom u Skupštini Srbije, jer LDP vrlo lako može da ode bez njega, ukoliko mu i definitivno okrenu leđa koalicioni partneri Čanak i Tadić, što je gotovo izvesno da će se dogoditi - kaže za „Alo!“ sagovornik iz vrha stranke Čedomira Jovanovića.
Čedomir Jovanović „dao se u potragu“ za partnerom u Skupštini Srbije s kojim bi mogao da sakupi pet ili više poslanika, koliko je potrebno za formiranje poslaničkog kluba.
- Za sada, saradnju sa LDP-om odbili su SDS, LSV, ali i Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, koji je u parlament ušao na izbornoj kvoti stranke Borisa Tadića - kaže izvor iz vrha LDP-a.
- Nikakvih razgovora nije bilo, verovatno su u SDS-u, LSV-u i LDP-u zauzeti razgovorima u vezi sa tim ko će gde biti, a od čega i klubovi zavise. Ako ne bude dogovora, ja ću biti nezavisni poslanik - rekao je Aleksić.
Privilegije poslaničkog kluba
Za formiranje poslaničkog kluba potrebno je najmanje 5 poslanika i veoma je važan. Šefovi poslaničkih grupa su članovi skupštinskog kolegijuma, a sami poslanički klubovi imaju više vremena za raspravu. Bez obzira na to da li klub ima 5 ili 105 poslanika, svaki šef kluba ima na raspolaganju 20 minuta da govori, plus vreme namenjeno klubu. Članovi skupštinskih odbora biraju se iz poslaničkih grupa, a samostalni poslanici ne mogu da budu članovi odbora.
Liberali veruju koaliciji
U Liberalno demokratskoj partiji za „Alo!“ kažu da ta stranka i dalje veruje u opstanak jedinstvene poslaničke grupe, ali i da ne isključuju mogućnost formiranja zasebnog poslaničkog kluba.
- LDP će imati četiri poslanika. Imamo koalicioni dogovor sa SDS-om i LSV-om koji kaže da ćemo imati jedinstvenu poslaničku grupu i za sada se držimo tog dogovora. Ipak, ukoliko se odluči da je zbog korišćenja više vremena za raspravu u parlamentu potrebno formiranje više poslaničkih grupa, mi smo spremni i na to - kažu u LDP-u. Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA